Fracties zien inbreng niet terug in Huisvestingsverordening

9 juni 2023 – In de oordeelsvormende vergadering van de commissie Sociaal Domein en Wonen hebben nagenoeg alle fracties kritisch gereageerd op het voorstel Huisvestingsverordening Delft 2023. Deze verordening biedt de gemeente de mogelijkheid om de onevenwichtige en onrechtvaardige effecten van schaarste aan woonruimte te bestrijden.

In de huisvestingsverordening worden de woonruimteverdeling en voorrangsverklaringen geregeld. De vergunning voor woningvorming en de omzettingsvergunning beschermen de bestaande woningvoorraad. Daar wil het college nu opkoopbescherming en het beperken van gebruik van woningen voor toeristische verhuur aan toevoegen. De meeste fracties hebben daar niks op tegen, maar ze waren vooral teleurgesteld over de manier waarop ze eerder aan het college wensen en bedenkingen konden meegeven om de verordening aan te passen en aan te scherpen. Op een kleine aanpassing na is geen enkele suggestie uit de commissie verwerkt in de nieuwe verordening.

Procedure

De ontevredenheid over de procedure die tot de nieuwe verordening leidde, voerde de boventoon in het debat over het voorstel. Over de inhoud waren de fracties in grote lijnen positief, net als de bewoner van de Nieuwe Plantage. Hij deelde namens 48 buurtbewoners met de commissie zijn zorgen over de plannen van een investeerder om twee herenhuizen in die straat om te bouwen tot appartementen. De woningen stonden jarenlang leeg. De buurt vreest dat opsplitsing van de woningen gevolgen heeft voor de hechte buurt als er huurders komen die er slechts tijdelijk wonen.

Wethouder Karin Schrederhof legde uit dat de verordening die opsplitsing niet helemaal kan tegenhouden en dat de vergunningaanvragen nog lopen. Als een aanvraag wordt goedgekeurd, kunnen de omwonenden nog bezwaar maken.

Reflecteren

De wethouder werd door de commissie ook gevraagd te reflecteren op het proces rond de verordening. GroenLinks vroeg om een gesprek en de ChristenUnie vroeg om een schriftelijke reactie. Ook andere partijen, waaronder VVD, SP, Volt, STIP, CDA en PvdA, lieten weten behoefte te hebben aan een uitleg waarom ze hun wensen en bedenkingen niet terugzagen in de verordening. Wethouder Schrederhof legde uitvoerig uit dat die suggesties deels niet in de verordening pasten of omdat ze op andere manieren of later verwerkt kunnen worden. De wethouder beloofde dat ze het meepraatproces van de commissie tegen het licht gaat houden en gaat kijken hoe in het vervolg aanpassingen in de verordening kunnen worden voorgewassen.

De commissie reageerde tevreden op die toezegging. STIP kondigde wel aan in de raadsvergadering op donderdag 15 juni een amendement in te dienen om de regels bij opkoopbescherming en woningvorming aan te passen. De verordening staat het toe dat woningen groter dan 180 m2 verbouwd kunnen worden tot appartementen. STIP wil die grens verlagen. Maar net als in de reactienota liet de wethouder weten geen aanleiding te zien om te sleutelen aan het aantal vierkante meters.

Regenboogstad

In de bespreking van het Actieplan regenboogstad Delft 2023-2026 benadrukten de meeste fracties het belang van jezelf kunnen zijn in Delft. Van 2019 tot en met 2022 heeft de gemeente 20.000 euro subsidie van het rijk gebruikt om de weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBT+’ers in Delft te vergroten. De aandacht was daarbij vooral gericht op sport, onderwijs en roze ouderen en daar komen nu wijken, woonomgeving en geloofsgemeenschappen bij. De gemeente werkt daarbij onder meer samen met de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit (DWH). De werkgroep ontving de afgelopen jaren 12.000 euro uit de subsidiepot. Een vertegenwoordiger van DWH vroeg de commissie om die bijdrage de komende jaren te verhogen met 2500 euro. Daarnaast sprak een geestelijk verzorger van Pieter van Foreest in met de wens om meer aandacht te schenken aan de acceptatie van LHBT+’ers in de ouderenzorg en het zorgonderwijs.

Afkorting

De afkorting LHBT+ staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders , waarbij de plus de veelzijdigheid aan groepen vertegenwoordigt. De wens van GroenLinks om via een motie de I van intersekse personen aan het actieplan toe te voegen, werd door wethouder Joëlle Gooijer aan het eind van het debat gehonoreerd. De wethouder beloofde STIP dat ze de jaarlijkse evaluatie van het actieplan met de raad gaat delen.

De PvdA kreeg de toezegging dat de wethouder gaat kijken of de gemeente Delft de Verklaring van Amsterdam kan ondertekenen. De intentieverklaring werd in 2011 opgesteld door de stichting Workplace Pride. Deze stichting zet zich internationaal in voor de emancipatie van de LHBTIQ+ gemeenschap op de werkvloer. De Verklaring is vernoemd naar Amsterdam omdat daar het hoofdkantoor van Workplace Pride is gevestigd. Tevens laat de wethouder de mogelijkheid onderzoeken of transgenders gratis hun paspoort kunnen laten wijzigen. Die wens werd door de inspreker namens DWH onder de aandacht van de commissie gebracht en door diverse fracties als een sympathiek idee omschreven.

Over het algemeen werd door de fracties positief op het actieplan gereageerd. Wel lieten enkele partijen, waaronder GroenLinks en SP weten het plan te zien als een startpunt. Volgens Volt is er geen enkel onderwerp in Delft waarover de gemeenteraad het onderling zo met elkaar eens is en partijen zo goed met elkaar samenwerken. Volt kondigde aan bij de bespreking van de kadernota een motie te overwegen om meer geld te besteden aan het LHBTI+-beleid in Delft.