Verhit commissiedebat over kou in Oostblok

31 maart 2023 – Met een mogelijk interpellatiedebat in de komende raadsvergadering in het vooruitzicht was het even de vraag of de commissie Sociaal Domein en Wonen op donderdag 30 maart nog wel in debat moest gaan over de verwarmingsinstallatie van de Vereniging van Eigenaren Oostblok, Stille Putten en Waterblok. Het college had de raad in een brief geïnformeerd over de kwestie tussen Woonbron, de huurders en de woningeigenaren. De commissie ging in debat maar op de enige inspreker maakte dat weinig indruk. De verwarming werkt nog steeds niet en naar zijn zeggen kunnen de bewoners maar beter pinguïns als huisdier nemen.

Inhoudelijk had de Delftse politiek zich nog niet uitgesproken over de problemen, waarmee de bewoners van het Oostblok, Stille Putten en Waterblok kampen. Vorige maand kaartte een van de bewoners de verwarmingsproblemen aan als inspreker. Maar omdat het onderwerp niet op de agenda stond, volgde er geen bespreking in de commissie. In de media was er volop aandacht voor deze zaak. Woonbron zou jarenlang klachten over de verwarmingsinstallatie onvoldoende oplossen en de corporatie zou als verhuurder en mede-eigenaar van de woningen 235 huishoudens al winters lang in de kou laten zitten.

Misverstanden

In de brief van het college legt wethouder Karin Schrederhof onder meer haar rol en de rol van de gemeente uit en wordt om misverstanden te voorkomen verwezen naar de feiten op de website van Woonbron. Verder wijst de wethouder in de brief op de rol van de Vereniging van Eigenaren. Die vereniging kan over een paar weken een besluit nemen over de benodigde werkzaamheden aan de verwarmingsinstallatie. In dat proces speelt de gemeente geen rol. Daarover waren de meningen sterk verdeeld in de commissie.

Niet alleen over de kwestie zelf, maar ook over het wel of niet bespreken daarvan in de commissie. De behoefte aan een politiek debat bleek niet bij alle fracties even groot. Hart voor Delft waarschuwde de commissie dat met een debat valse verwachtingen werden gewekt. Dat is niet goed voor de bewoners en niet voor de politiek, aldus Hart voor Delft. Een meerderheid van de commissie gaf aan het onderwerp eerst in de commissie te willen bespreken voor een eventueel interpellatiedebat in de raadsvergadering van 4 april, dat is aangekondigd door de SP, Volt, Onafhankelijk Delft en CDA. Zij hebben voor de raadsvergadering op dinsdag 4 april een interpellatiedebat aangevraagd. Een meerderheid van de raad moet dat verzoek aan het begin van de vergadering nog wel goedkeuren.

Stemming

Afgelopen week stelde onder meer D66 voor om dit onderwerp in de commissievergadering te bespreken. Toen donderdagavond werd gevraagd of meer fracties dat wilden was er aanvankelijk geen meerderheid en leek het alsof dit onderwerp onbesproken zou blijven. Een tweede stemming leverde een aarzelende meerderheid van fracties op die er wel hun zegje over wilden doen.

Dat deed ook de inspreker. Hij omschreef Woonbron als een corporatie die geen sociale verhuurder meer is, klagende bewoners in de kou laat staan en de problemen zelf laat opknappen. Dat was volgens de inspreker het enige pluspunt in alle ellende; dat er nu meer sociale contacten zijn en buren die elkaar noodgedwongen helpen, omdat Woonbron dat niet doet.

Zorgplicht

Als het aan de SP ligt, is Woonbron aan zet en moet de corporatie de verwarmingsproblemen oplossen, omdat ze een zorgplicht heeft voor de huurders en een contract met de Vereniging van Eigenaren. De wethouder moet wat de SP betreft ook in actie komen, door bouw- en woningtoezicht in te schakelen. Net als de SP wees Volt op het Bouwbesluit en op de vragen die door de SP en PvdA in de Tweede Kamer zijn gesteld over deze zaak. Volt zei ook dat uit de brief van het college weinig medeleven sprak voor de bewoners.

Bemiddeling

Onafhankelijk Delft stelde wethouder Schrederhof voor om bemiddeling in te schakelen tussen Woonbron en de bewoners. Het CDA vond de collegebrief een sfeer uitademen van ‘ik zal het u nog één keer uitleggen’. Daarnaast zei de CDA-fractie het ook niet raadzaam te achten dat het college in de brief een oordeel geeft over de media.

De toon van de brief zou volgens D66 een volgende keer anders moeten. D66 vond die toon nu een ‘beetje belerend’. Volgens D66 gaat het om een kwestie met een feitelijke en een menselijke kant. Feitelijk is de gemeente geen partij, maar menselijk gezien wilde D66 wel van de wethouder weten wat ze gaat doen als de Vereniging van Eigenaren (VvE) over twee weken niet met een oplossing komt. De GroenLinks-fractie zei erg met de bewoners mee te leven. Net als de PvdA en de ChristenUnie, ook die fracties hopen op een goede uitkomst.  STIP zei te hopen dat Woonbron en de VvE er zo snel mogelijk uitkomen. GroenLinks had het debat net als de ChristenUnie liever na de VvE-vergadering gehouden.

Vinger aan de pols

Wethouder Schrederhof ging uitvoerig in op haar positie en haar rol als wethouder, de rol van Woonbron, die van de huurders en de rol van de woningeigenaren die samen met Woonbron in de Vereniging van Eigenaren een besluit moeten nemen over het repareren van de verwarming in het woonblok. Ze verzekerde de commissie dat ze een vinger aan de pols houdt en na de VvE-vergadering contact opneemt met Woonbron. De wethouder ziet voor zichzelf geen actieve rol weggelegd. Ook liet ze weten geen aanleiding te zien om iets te doen met het Bouwbesluit, omdat ervanuit gegaan mag worden dat de verwarmingsinstallatie functioneert.

Als een meerderheid op dinsdag 4 april instemt met het interpellatieverzoek van SP, Volt, Onafhankelijk Delft en CDA, wordt over dit onderwerp verder gesproken in de raadsvergadering.

Realisatieagenda

Het voorstel Regionale Realisatieagenda (RRA) Wonen Haaglanden is door de VVD als bespreekpunt toegevoegd aan de raadsagenda. Die fractie overweegt moties in te dienen over onder meer de bouw van goedkope en betaalbare koopwoningen in Delft. Daarnaast vroegen enkele fracties aandacht voor de rol van de wethouder en die van de raad en het feit dat de agenda al was ondertekend, zonder de raad vooraf te informeren. Het college had de raad van tevoren gevraagd geen bedenkingen in te dienen en daarmee was de bespreking voor diverse fracties zinloos.

Wethouder Schrederhof omschreef het voorstel als een paraplu van lokale en regionale prestatieafspraken met de woningbouwcorporaties en de provincie. De Regionale Realisatieagenda Wonen Haaglanden is een van de vijf agenda’s in Zuid-Holland, waarin de provinciale samenwerkingsafspraken die de minister met de provincie heeft gemaakt zijn uitgewerkt. Rijk, provincie, gemeenten, corporaties, huurdersraden en waterschappen spreken hierin een gezamenlijke ambitie uit om circa 75.000 woningen te realiseren en toe te werken naar de nationale betaalbaarheidsambities in zowel de nieuwbouw als de bestaande woningvoorraad.

Hamerstukken

De voorstellen Vaststellen wijzigingen Verordening maatschappelijke ondersteuning Delft 2022 en Eerste inrichting Mercurius College zijn door de commissie zonder bespreking als hamerstuk op de agenda van de komende raadsvergadering gezet.

Ook het voorstel Extra budget realisatie drie schoolgebouwen vanuit het IHP werd na een kort debat als hamerstuk aan de raadsagenda toegevoegd. IHP betekent Integraal Huisvestingplan Onderwijs. Daarin staan de plannen om in Delft in de komende twaalf jaar de huisvesting van scholen op orde te houden.

Vier jaar geleden werden de kosten voor de realisatie van het schoolgebouw voor de Internationale school Delft, de nieuwbouw voor het Pleysiercollege en Grotius ISK en nieuwbouw voor de Jan Vermeerschool geraamd op 30,9 miljoen euro. Door de stijgende inflatie en toenemende bouwkosten blijkt dat nu ruim 7 miljoen euro te weinig te zijn. De raad wordt gevraagd dat bedrag beschikbaar te stellen.

Veel fracties slikten het voorstel als een bittere pil, omdat de gemeente wettelijk en financieel verantwoordelijk is voor de huisvesting van scholen. De oppositiepartijen Hart voor Delft, VVD en CDA vroegen wethouder Schrederhof de financiële tegenvaller inzichtelijk te maken. De VVD vindt dat het college met een brede visie moet komen op de extra uitgaven en oplopende tekorten en wat dit betekent voor de begroting van Delft. De fractie kondigde alvast een actuele motie aan.

De wethouder zei de wens van de VVD mee te nemen naar het college. Daarnaast verzekerde ze de commissie dat schoolgebouwen zo sober mogelijk worden uitgevoerd en ze sprak de hoop uit dat het Rijk de toegenomen kosten door de inflatie gaat bijpassen.