Advies informateur: coalitie van STIP, D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie

6 april 2022 – De Delftse informateur Pieter Guldemond heeft woensdag verslag uitgebracht van de verkenning die hij heeft uitgevoerd, op weg naar een nieuwe coalitie voor Delft. Op basis van zijn opdracht adviseert de informateur een coalitie van STIP, D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie.

De informateur heeft opdracht gekregen van de fractie van STIP om een advies uit te brengen over een samenstelling van partijen die een coalitie kunnen vormen. Het moet gaan om een coalitie die recht doet aan de verkiezingsuitslag en waarbij de inhoud centraal staat.

Gesprekken

Pieter Guldemond heeft gesprekken gevoerd met alle fracties in de gemeenteraad. Hij heeft onder meer besproken wat voor hen de belangrijkste thema’s zijn voor de komende vier jaar, welke coalities mogelijk zijn en wat voor de fracties belangrijk is in de samenwerking binnen de raad, tussen de raad en het college, en met de stad. Daarnaast heeft hij een gesprek gevoerd met de burgemeester, als voorzitter van raad en college.

Bevindingen

In zijn rapportage stelt de informateur vast dat alle fracties dezelfde thema’s noemen waarmee het stadsbestuur in de komende jaren in elk geval aan de slag moet. Dit zijn: wonen, de energietransitie, gelijke kansen voor iedereen en de financiële positie van Delft.

Binnen de raad leeft de wens om de samenwerking tussen coalitie en oppositie te verbeteren. Veel partijen zijn ook van mening dat het betrekken van de stad bij onderwerpen nog beter kan. Met name bij grote ontwikkelingen zoals de energietransitie en de woningopgave willen partijen inwoners en ondernemers een intensievere rol geven in het proces.

De informateur stelt vast dat alle partijen bereid zijn om deel te nemen in een coalitie. Vrijwel alle partijen hebben aangegeven dat – gezien de inhoudelijke overeenkomsten en zetelaantal – een coalitie met in elk geval STIP, D66 en GroenLinks een logische start lijkt. Ook constateert hij dat er voor deelname van de PvdA en ChristenUnie aan het college breed inhoudelijk en politiek draagvlak is. Hierbij is wel opgemerkt dat er op onder meer enkele ideologische thema’s goede afspraken nodig zijn.

Advies voor coalitie

De informateur adviseert daarom dat STIP, D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie besprekingen starten om te komen tot een coalitie. Deze ruime meerderheidsvariant heeft de duidelijke voorkeur boven andere coalitiesamenstellingen. Op basis van de inhoudelijke overeenkomsten tussen deze partijen kan een coalitie gevormd worden die recht doet aan de verkiezingsuitslag. Tegelijkertijd ligt er bij deze partijen de opdracht om duidelijk te maken hoe zij als nieuw stadsbestuur de samenwerking tussen het college, de raad en de stad willen verbeteren.