Brede steun voor opvang vluchtelingen uit Oekraïne

8 april 2022 – In de vergadering van de commissie Algemeen hebben alle fracties op donderdag 7 april hun steun uitgesproken voor het voorstel Opvang vluchtelingen uit Oekraïne. Het college vraagt de raad daarin akkoord te gaan om de voorlopig verwachte opvangkosten van 910.000 euro via een begrotingswijziging bij de Kadernota te dekken uit de algemene reserve.

In deze eerste commissievergadering na de gemeenteraadsverkiezingen namen de partijen uitgebreid de tijd voor de bespreking van dit voorstel. Hoewel er veel steun was, waren er ook heel veel vragen en zorgen over de opvang van de Oekraïense vluchtelingen.

Veiligheidsregio

Iedere veiligheidsregio in Nederland moet 2000 opvangplekken realiseren. Delft heeft als opdracht om zo snel mogelijk 184 opvangplekken te realiseren.  Wethouder Lennart Harpe lichtte toe dat er op dit moment 143 plekken zijn geregeld in hotelkamers en op het vakantiepark in Delftse Hout. Voor eind juni verwacht de wethouder dat dat 159 plekken zullen zijn.

Veel vragen van de fracties gingen over de kosten voor de gemeente en de verdere begeleiding van de vluchtelingen. GroenLinks vroeg onder meer naar de opvangkosten in 30 appartementen in Pauwmolen. De CDA-fractie noemde het positief dat Delft voor Elkaar met raad en daad klaarstaat voor de vluchtelingen. Die partij deelde de zorg dat de aanvraag van een Burgerservicenummer (BSN) lang op zich zou kunnen laten wachten. Maar wethouder Harpe zei daarover geen signalen te hebben ontvangen dat dat in Delft het geval is. Zonder dat nummer kunnen vluchtelingen geen leefgeld uitgekeerd krijgen.

Delft voor Elkaar

De wethouder erkende dat de werkdruk bij Delft voor Elkaar zo groot kan zijn dat er minder capaciteit is voor andere activiteiten. Hart voor Delft sprak de zorg uit dat dat tot ‘scheve gezichten’ bij bewoners kan leiden. De VVD wilde weten of het Rijk alle kosten gaat vergoeden. De SP vroeg de wethouder ook andere vluchtelingen niet te vergeten. Volgens de SP maakt het gebrek aan opvangplekken duidelijk dat er in Delft veel te weinig betaalbare woningen zijn.

STIP sprak de hoop uit dat bij de Kadernota meer duidelijkheid is over de bijdrage waar het Rijk mee over de brug komt. De PvdA vroeg naar de huisvesting van vluchtelingen op de lange termijn en Volt wilde weten hoe het onderwijs is geregeld voor de kinderen uit het oorlogsgebied. Ook D66 sprak zijn steun uit voor het voorstel en stelde net als de PvdA dat de gemeente moet voorkomen dat vluchtelingen steeds van plek naar plek moeten verhuizen. De ChristenUnie wilde onder meer weten wat het college van de Delftse bewoners verwacht.

Onderwijs

Hoeveel vluchtelingen er bij mensen thuis in Delft verblijven, kon de wethouder donderdagavond niet zeggen. Medio maart waren dat er 20 maar of dat er inmiddels 33 zouden zijn, durfde Harpe niet met zekerheid te zeggen. De wethouder verzekerde de SP dat ook andere vluchtelingen niet worden vergeten. Ook de opvang van statushouders gaat door. Hij liet Volt weten dat voor 70 kinderen een plek op school is gevonden, onder meer in de internationale schakelklas. Daar volgen de kinderen ’s ochtends Nederlandse les en ’s middags staan er andere activiteiten op het programma om de kinderen geleidelijk het reguliere onderwijsprogramma te laten instromen.

De gemeenteraad stelt het voorstel in de vergadering op donderdag 21 april als hamerstuk vast.

Frictiekosten DOK

Een ruime meerderheid van de fracties adviseerde donderdagavond eveneens positief aan de raad over het voorstel Frictiekosten DOK bij verbouwing. Het college stelt de raad voor om voor DOK het daartoe beschikbare saldo in de reserve VAK-DOK vrij te laten vallen, zodat dit kan worden gebruikt om – net als de VAK – alsnog de volledige frictiekosten, zoals in het haalbaarheidsonderzoek van 2016 geraamd, te kunnen dekken. Het gaat om 225.000 euro uit de reserve VAK-DOK en het restantbudget van 31.466 euro.

De nieuwe DOK-directeur Yuri Matteman gebruikte zijn inspreekminuten om kennis te maken met de commissie en om de ambities van DOK te delen. Tegelijk waarschuwde hij dat DOK nog lang niet financieel gezond is. Hij riep de commissie op dat de gemeente ook budget beschikbaar stelt voor de frictiekosten van de bezuinigingsopdracht die DOK vorig jaar kreeg opgelegd.

Zijn hartenkreet vond bij veel fracties gehoor. Nagenoeg allemaal benadrukten ze het belang van de bibliotheek voor de stad. Ook wilde een aantal fracties van wethouder Bas Vollebregt weten waarom de afhandeling van de frictiekosten zes jaar heeft geduurd. Dat zou volgens de wethouder alles te maken hebben met het zorgvuldige proces om DOK en VAK samen te voegen. Nu de huur- en dienstverleningsovereenkomsten zijn getekend is dat proces afgerond.

VVD en SP lieten aan het eind van het debat weten dat ze het voorstel mee terug nemen naar hun fractie. De VVD hield in het midden of ze in de komende raadsvergadering een motie indient. De SP is dat wel van plan. Die partij wil een motie indienen om de volgende frictiekosten voor DOK eerder dan bij de Kadernota te vergoeden.

Corona

In deze commissievergadering stond voor de laatste keer corona als vast onderdeel op de agenda. De commissie heeft afgesproken om dat onderwerp niet meer maandelijks te bespreken, maar alleen als daar aanleiding toe is. Dat de maatschappelijke effecten van de pandemie nog lang voelbaar blijven, bleek ook uit de vele vragen van de fracties aan het college. Wethouder Karin Schrederhof lichtte uitgebreid toe welke zorg is verleend aan kwetsbare groepen in Delft.

Burgemeester Marja van Bijsterveldt nam alvast een voorschot op de collegevergadering waarin aanstaande dinsdag onder meer wordt gesproken over het verzoek van horecaondernemers om nog een jaar ruimere terrassen en terrasboten toe te staan. De kans dat het college dat verzoek inwilligt, lijkt klein. De burgemeester hield de commissie voor dat de ruimte in de stad beperkt is en dat na het loslaten van de anderhalvemetermaatregel geen juridische grond meer is om ontheffing te verlenen voor ruimere terrassen.

Wethouder Harpe informeerde de commissie, na vragen van de PvdA over de leerachterstanden op de scholen, dat de scholen van het Rijk extra geld krijgen om die achterstanden zoveel mogelijk weg te werken. De scholen kunnen dat geld naar eigen inzicht inzetten voor specifieke lesprogramma’s of extra ondersteuning voor de leerkrachten.

Uitgesteld

De bespreking van het Ontwerpbestemmingsplan Schieoevers Noord (Kabeldistrict en Nieuwe Haven) is door de commissie uitgesteld tot een latere datum. De commissie wil over dit ontwerpbestemmingsplan voorafgaand aan de volgende oordeelsvormende vergadering een beeldvormende bijeenkomst houden.

Ook de bespreking van de voorstellen Omgevingswet-proof maken van Verordening en Reglement van Orde van de Adviescommissie voor Omgevingskwaliteit en Erfgoedverordening 2022 is doorgeschoven naar een volgende commissievergadering.