4 juli 2025 – De gemeenteraad heeft in de vergadering op donderdag 3 juli de Kadernota 2026 vastgesteld. De kadernota geldt als opmaat voor de Programmabegroting 2026-2029 die na de zomer wordt aangeboden aan de raad. De fracties in de gemeenteraad probeerden via 34 moties het beleid voor de komende tijd bij te sturen.
Het vaststellen van de kadernota betekent dat de gemeenteraad instemt met de door het college voorgestelde koers. Die is gericht op het afmaken en uitvoeren van wat is afgesproken én op het voorbereiden van de stad op de toekomst. Het college blijft zich richten op de drie langjarige opgaven: Delft-West, het Innovatiedistrict Delft en de energietransitie.

Delft is financieel gezond en is op weg naar een sluitende begroting. Dat er nu geen bezuinigingen nodig zijn, zorgde in dit debat voor diverse moties, die geld kosten, maar waarvoor nog geen financiële dekking is. Over en weer klonk ook kritiek op moties die gingen over onderwerpen die een meer inhoudelijk debat verdienden. Daarnaast constateerde de CDA-fractie ook enkele Barry Stevens-moties, refererend aan het jurylid uit de Soundmixshow dat elke deelnemer aanmoedigde om vooral door te gaan. Die moties moedigden het college aan om toch vooral door te gaan met het huidige beleid.
Een ruime meerderheid van de raad stemde in met het voorstel Kadernota 2026. De fracties van Hart voor Delft, Onafhankelijk Delft en SP stemden tegen het voorstel.
Van de 34 ingediende moties werden aan het eind van het debat vier moties ingetrokken en bij de stemming negentien moties verworpen en negen moties aangenomen. Bij de stemming over twee moties staakten de stemmen.
Verworpen
De achttien moties die geen meerderheid in de raad haalden waren: Geen sloop maar beschermd stadsgezicht in buurt Wippolder-Noord (Hart voor Delft, Onafhankelijk Delft), Huisartsentekort raakt zorg in Delft (Hart voor Delft), Maak de weg vrij voor senioren – versnel de bouw van aantrekkelijke levensloopbestendige woningen (Hart voor Delft), Maak vaart met een buitenzwembad voor Delft (Hart voor Delft), Speeltuinen langer open (Hart voor Delft), Paardentram Delft als Cultureel Erfgoed (Hart voor Delft), Toegankelijkheid en bereikbaarheid maatschappelijke en eerstelijns voorzieningen onder druk (Hart voor Delft), Voorrang voor Delftse woningzoekenden (Hart voor Delft), Geen opvang van alleenstaande minderjarige asielzoekers op kwetsbare locaties (Hart voor Delft), Winterevenement op de Markt in Delft (Hart voor Delft), Verkenning naar een speelse fontein in de binnenstad (Hart voor Delft), Maak van incidentele subsidie geen structurele bijdrage (SP), Houd kosten raadsweekend binnen de perken (SP), Terrassen langer open op weekmarktdagen, steun voor Delftse ondernemers (Onafhankelijk Delft, Hart voor Delft), Directe inzet veegwagen na bladblazers en onkruidbeheer in straten (Onafhankelijk Delft), Jongeren zijn een zelfstandige doelgroep (Onafhankelijk Delft), Verruiming bezoekersuren (Onafhankelijk Delft, Hart voor Delft), Sparen voor toekomstbestendige en centrale viering van Oud en Nieuw (Onafhankelijk Delft) en Steun voor binnenaccommodatie Kinderboerderij Waterspeeltuin Tanthof (Onafhankelijk Delft, Hart voor Delft).

Ingetrokken
De vier moties waarover de raad niet stemde, werden door de indienende fracties ingetrokken, nadat de portefeuillehouders hierop in positieve zin reageerden, waaronder met enkele toezeggingen. Burgemeester Marja van Bijsterveldt verzekerde Onafhankelijk Delft dat in het Uitvoeringsplan Veiligheid de aanpak van digitale criminaliteit al prioriteit heeft. Na haar toezegging om nog eens extra te kijken hoe senioren bereikt kunnen worden die informatie in de Stadskrant hebben gemist, trokken de indieners Onafhankelijk Delft en Hart voor Delft de motie Bescherming van inwoners tegen neppolitie en digitale oplichting in.
Daarnaast besloot Onafhankelijk Delft de moties Houd de realisatie van een buitenzwembad in beeld en Bescherm honden tegen hittestress en verwonding bij uitlaten naast fiets in te trekken, nadat de wethouders hadden toegelicht dat die onderwerpen al onderdeel zijn van het beleid en dat de opdrachten in de moties al deels worden uitgevoerd. Wethouder Karin Schrederhof kondigde aan dat de raad na de zomer wordt geïnformeerd over het onderzoek naar een buitenzwembad.
PvdA en GroenLinks trokken hun motie Communiceren in de openbare ruimte over de openbare ruimte in na een toezegging van wethouder Frank van Vliet. De wethouder gaf aan aan de slag te gaan met de opdracht uit de motie om bij onderhoud en ontwikkelingen op straat niet alleen de officiële gemeentekanalen te gebruiken, maar ook te onderzoeken of straatbordjes met scancodes kunnen helpen om de communicatie te verbeteren.
Aangenomen
Negen van de 30 in stemming gebrachte moties werden door de raad aangenomen.
Unaniem stemde de raad in met de motie Bied toekomstperspectief aan sport in Delft. Deze motie van STIP, ChristenUnie, CDA, Onafhankelijk Delft en GroenLinks draagt het college op om de visie op sport in Delft te actualiseren en om daarbij ook (denk)sporten in de openbare ruimte te betrekken.
Op de SP na, stemden alle overige partijen ook in met de motie Delftse Economie van de Toekomst, die werd ingediend door VVD, GroenLinks, CDA, Volt, STIP en Hart voor Delft. Het college moet een geactualiseerde ruimtelijk-economische visie (REV) opstellen met een doorkijk naar 2045, waarin Delft zich onder andere strategisch positioneert als cruciaal technologisch en innovatief knooppunt binnen zowel de Zuid-Hollandse regio als de Europese innovatieagenda. Met die visie moet het college de ambities van Delft als cruciale kenniskern explicieter in de regio uitdragen.
De motie Onderzoek naar reserves van D66, STIP en GroenLinks werd unaniem aanvaard door de raad. Het college moet in de aanloop naar de komende begroting een analyse maken van de financiële reserves en uitzoeken welke reserves vaststaan en welke reserves eventueel gebruikt kunnen worden voor een ander doel.
D66 en STIP kregen brede steun van CDA, GroenLinks, PvdA en SP voor hun motie Luister naar de zachte stem van woningzoekenden. De motie geeft het college de opdracht het oprichten van een Woonraad te onderzoeken. Deze Woonraad moet de belangen van woningzoekenden behartigen en zou een weerspiegeling moeten zijn van Delftenaren die op zoek zijn naar een huis. De leden van de Woonraad moeten volgens de motie ook worden betrokken bij inspraak voor woningbouwplannen.
Delftenaren zonder uitkering, met een laag inkomen, die moeite hebben om de weg naar werk, scholing of ondersteuning te vinden, moeten in de begroting voor 2026 expliciet aandacht krijgen. Het college moet volgens de motie Vroeg in beeld, vooruit in kansen onder meer kijken hoe het potentieel van deze groep beter benut kan worden. De motie van GroenLinks, PvdA, D66 en STIP werd door CDA en SP gesteund en daarmee aangenomen.
Bij het stadskantoor komt een vierde vlaggenmast te staan, zodat naast de Delftse, Zuid-Hollandse en Nederlandse vlag, ook de Europese vlag kan gaan wapperen. De motie Hang de Europese vlag uit in Delft van PvdA, Volt en GroenLinks beoogt daarmee uit te dragen dat Delft zich actief en zichtbaar verbindt aan het Europese project van samenwerking, vooruitgang en vrede. De motie werd aangenomen met de steun van D66, STIP en VVD.
Bij nieuwe en renovaties van oude speelplekken in Delft moet het college overwegen om een watertappunt te plaatsen. De unaniem aangenomen motie Watertappunten bij speeltuinen van ChristenUnie, STIP, PvdA en GroenLinks vraagt het college om in de eerstvolgende begroting extra geld te reserveren voor het plaatsen en onderhouden van minimaal vijf extra watertappunten.
Met uitzondering van Onafhankelijk Delft stemden alle overige partijen voor de motie Bestem realisatiestimulans voor betaalbare woningbouw. Deze motie van Volt draagt het college op om deze stimulans onder te brengen in een Fonds Betaalbaar Wonen.
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen moet het college een traject opzetten dat is gericht op het verhogen van de opkomst met bijzondere aandacht voor moeilijk bereikbare doelgroepen. Die opdracht aan het college staat in de breed gesteunde motie Een lerende aanpak voor opkomstbevordering bij verkiezingen. Deze motie van Volt en STIP werd door alle partijen, met uitzondering van Hart voor Delft, gesteund.

Stakende stemmen
Bij de stemming over de moties Retailvisie voor sterke buurten (D66, STIP ,Harte voor Delft) en De volgende stappen richting een rookvrije generatie (PvdA) staakten de stemmen. Het aantal voorstemmen (18) was gelijk aan het aantal tegenstemmen (18). Dit betekent dat de gemeenteraad in de eerstvolgende vergadering op donderdag 17 juli opnieuw stemt over deze twee moties.
Hamerstukken
Het voorstel Jaarstukken 2024 en het bijbehorende advies van de commissie Rekening en Audit zijn door de gemeenteraad als hamerstuk vastgesteld. Hart voor Delft verklaarde daarbij tegen de jaarstukken te stemmen, omdat in de visie van die partij de raad onvoldoende zeggenschap heeft over de reserves.
De raadsvoorstellen met conceptzienswijzen ontwerpbegrotingen 2026 Gemeenschappelijke Regelingen zijn eveneens via een klap met de voorzittershamer door de raad vastgesteld.