Renovatie Rietveldtheater, evaluatie MRDH en handelingsperspectief voor begroting

14 maart 2025 – De commissie Economie, Financiën en Bestuur besprak in de oordeelsvormende vergadering op donderdag 13 maart het voorstel Verbouwing Rietveld Theater. Het college stelt de raad voor om akkoord te met scenario dat uitgaat van een complete verbouwing van het Rietveld Theater en hiervoor het benodigde geld beschikbaar te stellen. In deze vergadering sprak de commissie ook over de evaluatie van de gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Rotterdam Den Haag, over de Decembercirculaire en over het handelingsperspectief voor de begroting.

Op 13 maart sprak de raad over het Rietveldtheater aan Rietveld 49. Het Rietveld theater is al jaren toe aan de grondige renovatie. Het pand voldoet niet meer aan de huidige milieueisen. Op 13 juni vorig jaar nam de raad het besluit om twee scenario’s nader uit te werken, namelijk renovatie of niets doen. Na diverse onderzoeken blijkt dat er een grote behoefte is aan ruimte voor podiumkunsten in de stad. Met de verbouwing van het Rietveld Theater kan een impuls worden gegeven aan het verder op orde brengen van de bestaande culturele infrastructuur. Daarom stelt het college nu voor om akkoord te gaan met de renovatie van het Rietveld theater voor 4,8 miljoen. Als het theater klaar is, voldoet het weer aan de nieuwste milieu- en energie eisen en biedt het ruimte voor poppodia, toneelgezelschappen en andere amateurkunsten. Daarnaast lost het ook een belangrijk probleem voor De VAK deels op, die door de geluidsproblemen in OPEN ruimte nodig heeft voor muziek-, dans- en theaterlessen en uitvoeringen.

De bespreking begon met drie insprekers. De VAK vertelde over het problemen die zij nu hebben met de ruimte in OPEN. Naast dat ze soms wat te weinig ruimtes hebben voor de lessen, is er ook sprake van geluidsoverlast naar de omgeving. Dat wordt opgelost met de verhuizing. Verder blijven zij gewoon lessen geven in de wijken en zich inzetten om verbinding tussen de stad en de wijken te maken. Rietveld zelf vertelde blij te zijn met de huidige plannen. De alternatieve voorstellingen die ze aanbieden in HAL 015 lopen goed, maar daar komen andere doelgroepen dan bij de eerdere locatie. Lijm en cultuur was wat kritischer. De inspreker gaf aan op de eigen locatie nog ruimte over te hebben voor podiumkunsten. Er is niet een tekort aan ruimte voor podiumkunsten maar een overschot. Ook gaf inspreker aan oneerlijke concurrentie te ervaren omdat het Rietveld een korting krijgt op de huurprijs.

Tijdens de bespreking was een aantal partijen zeer lovend over de plannen om de renovatie eindelijk door te laten gaan. Toch waren er ook wel kritische vragen over waarom toch gekozen was voor deze locatie in het centrum, waarbij er weinig ruimte is om zowel fietsen als auto’s te parkeren. Commissieleden maakten zich zorgen over de concurrentie met de nabijgelegen horecagelegenheden, over overlast naar de omgeving en over het geld voor de renovatie. In totaal is hiervoor 4,8 miljoen nodig, die dan niet aan andere (culturele) dingen besteed kan worden. Daarnaast maken fracties zich zorgen of dit bedrag niet nog verder op gaat lopen en was de vraag of het een idee zou zijn het opdrachtgeverschap niet bij de gemeente maar bij een externe partij neer te leggen. Tot slot stelden fracties vragen over de korting op de huurprijs, de status van het definitief ontwerp, de relatie met het integraal huisvestingsplan, over de mogelijkheid om meer met betaalde krachten te werken en om mensen met een laag inkomen korting te geven. Zo geeft het theater wat terug aan de stad.

Wethouder van Vliet gaf aan dat er grote behoefte is aan podiumkunsten in de binnenstad en er een goed voorstel vanuit de instellingen ligt, dat direct kan worden uitgevoerd. Er is ook behoefte aan verschillende soorten cultuur op verschillende plekken in de stad maar daar gaat de raad volgende maand nog over praten bij het IHP Cultuur.

De kracht van het Rietveldtheater zit juist in het harde werk van de vele vrijwilligers. Wanneer deze vervangen worden door betaalde krachten, is de business case niet meer haalbaar. De gemeente zet zich in om eerlijke loon in de cultuursector te bevorderen. Technici worden ook als zodanig betaald maar het theater kan niet bestaan zonder vrijwilligers. Uit eerdere onderzoeken is wel gebleken dat het realiseren van een theater op een bepaalde plek, juist positieve effecten heeft voor de horeca in de nabije omgeving. Het trekt juist mensen naar de stad toe. Uit gesprekken met de bewoners blijkt dat zij uitkijken naar het opnieuw in gebruik nemen van het theater. Natuurlijk wordt bij de planvorming voor de renovatie erop gelet om mogelijke overlast voor omwonenden te beperken, zoals bijvoorbeeld bij het installeren van de warmtepomp en van fietsenstallingen.

Er is inderdaad gekozen om af te wijken van de kostendekkende huur in de vorm van een extra subsidie, anders blijkt de renovatie niet mogelijk te zijn.

Diverse fracties nemen het mee terug ter bespreking in de fractie. De fractie van D66 overweegt een amendement over beslispunt 4. CDA en CU nemen het mee terug om na te denken over staatsteun en oneerlijk speelveld. Hart voor Delft overweegt een motie om Rietveld aan tafel te krijgen met aannemer om te praten over de uitvoering en een motie over een derde als opdrachtgever. VVD overweegt motie met financieel plafond. Het raadsvoorstel komt daarom op de agenda van de raadsvergadering van 3 april.

Tijdens de rest van de vergadering sprak de commissie onder andere over de evaluatie van de gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Rotterdam Den Haag, over de Decembercirculaire en over het handelingsperspectief voor de begroting.

Bij de evaluatie van de MRDH heeft Delft al eerder een aantal punten ingebracht, zoals een vergoeding voor de leden van de adviescommissies en de mogelijke deelname van commissieleden in deze adviescommissie. De meeste punten van Delft zijn goed verwerkt in de evaluatie. De commissie kon zich vinden in de te versturen reactie.  Alleen de fractie van Volt overweegt nog een kleine aanpassing via een amendement. Het raadsvoorstel komt daarom op de agenda van de raadsvergadering van 3 april.

In de Decembercirculaire staat dat het gemeentefonds de grootste inkomstenbron van de gemeenten is. Gemeenten ontvangen op drie tijdstippen in het jaar informatie over het gemeentefondsuitkeringen: in mei op basis van de Voorjaarsnota, in september op basis van de Miljoenennota en in december, ter afronding van het lopende jaar, op basis van de Najaarsnota.

Na verwerking van de decembercirculaire is het begrotings- en meerjarenbeeld voor Delft in alle jaren positief met uitzondering van 2027. Voor de oplossing van dit tekort zijn de aangekondigde maatregelen in het Handelingsperspectief begroting 2026 beschikbaar.

Het gesprek in de commissie ging met name over dit handelingsperspectief. Diverse fracties nemen het mee terug. Beide stukken komen daarom op de agenda van de raadsvergadering van 3 april.