Politiecijfers balanceren tussen alles en niet alles zeggend

27 september 2024 – Dat het aantal door de politie geregistreerde misdrijven in 2023 in Delft is afgenomen, betekent wat de politiek betreft niet dat de politie nu een tandje terug kan doen.

In het uitgebreide debat van de commissie Economie, Financiën en Bestuur op donderdag 28 september bleek dat de politiecijfers plus de aanpak ondermijning 2023 en de evaluatie actieprogramma mensenhandel voor de ene partij het bewijs zijn dat het de goede kant op gaat met de veiligheid in Delft, terwijl de andere partij vindt dat gemeente en politie veel meer zouden moeten doen om van Delft een veilige stad te maken.

Afname

Onafhankelijk Delft stelde dat de politiecijfers niet alles zeggen. In 2023 registreerde de politie in Delft 5.419 misdrijven. Dat is een afname van 3,5 procent ten opzichte van 2022. Dat jaar rapporteerde de politie 5.610 misdrijven in Delft. Het aantal inbraken is gedaald. Het aantal digitale delicten is gestegen. De gemeentelijke enquêtes tonen aan dat 90 procent van de Delftenaren zich veilig voelt in de eigen buurt. De bewoners van Voorhof voelen zich met 84 procent het minst veilig, de bewoners van de binnenstad en Voordijkshoorn voelen zich met 94 procent het veiligst. Onafhankelijk Delft zei te twijfelen aan het beeld dat door deze cijfers ontstaat, want volgens die fractie neemt de overlast toe en daarmee ook het onveiligheidsgevoel dat niet uit de cijfers blijkt.

Zorgmijders

D66 is bezorgd dat het dichtdraaien van de geldkraan door het Rijk betekent dat de gemeente en de politie minder kunnen doen voor zorgmijders en kwetsbare groepen. Die fractie pleitte voor het versterken van de weerbaarheid van mensen in de buurten. GroenLinks liet weten dat de politiecijfers laten zien dat de Delftse aanpak van investeren in preventie werkt, maar dat er op het gebied van digitale criminaliteit extra aandacht nodig is.

Weerbaarheid

Ook de PvdA constateerde tevreden dat Delft veel aan preventie doet om jongeren op het rechte pad te houden. De fractie wees er onder meer op dat het schoonhouden van straten kan bijdragen aan het terugdringen van criminaliteit. Het CDA prees de rol van de burgemeester in de aanpak tegen ondermijning. Daarnaast vroeg de CDA-fractie om meer aandacht voor bestuurlijke en ambtelijke weerbaarheid en blijvende aandacht voor de aanpak van mensen met verward gedrag.

Overlast

Volt wilde van burgemeester Marja van Bijsterveldt onder meer weten wat de gemeente en de politie de komende tijd anders gaan doen om Delft veiliger te maken en onder meer overlast door jongeren tegen te gaan. De VVD vindt dat de politie te veel tijd kwijt is aan mensen die, door onbegrepen gedrag, overlast veroorzaken. De VVD wil dat de politie zich weer bezighoudt met veiligheid en weer zichtbaar wordt op straat. Over twee weken bespreekt de commissie Sociaal Domein en Wonen het Plan van aanpak Personen met verward, of onbegrepen gedrag. De ChristenUnie zei blij te zijn met de komende fietsverlichtingsactie. Naast het schoonhouden van de buurt moeten, wat de ChristenUnie betreft, ook auto’s netjes geparkeerd worden om het veiligheidsgevoel te vergroten. De fractie riep daarnaast in herinnering dat door de herhaaldelijke oproep van de ChristenUnie er nu een goede start is gemaakt met de aanpak tegen mensenhandel.

Femicide

Hart voor Delft had een lijstje met vier onderwerpen, waar de politie meer inzet op zou moeten plegen. Dat zijn wat Hart voor Delft betreft femicide (geweld tegen vrouwen met dodelijke afloop), oudere slachtoffers van digitale criminaliteit, winkeldiefstal en de aanpak verwarde personen. STIP sprak haar steun uit voor het beleid en zei blij te zijn dat dat beleid gebaseerd is op cijfers en kennis. STIP zei nog geen oordeel te willen uitspreken over de actieprogramma’s tegen onder meer ondermijning en mensenhandel, omdat daarmee pas recent is begonnen. STIP kijkt naar de resultaten om zo nodig daarop bij te sturen.

Luisterend oor

In haar uitgebreide reactie beaamde de burgemeester dat cijfers niet alles zeggen en dat een luisterend oor noodzakelijk is om aandacht te schenken aan mensen die zich niet veilig voelen in Delft. Tegelijkertijd ondersteunde ze het betoog van STIP dat met die cijfers de juiste beleidskeuzes worden gemaakt door bijvoorbeeld een start te maken met de aanpak tegen mensenhandel en ondermijning.

De burgemeester lichtte ook toe hoe met een breed pakket van preventieve maatregelen er alles aan wordt gedaan om jongeren weg te houden van de criminaliteit. Niet alleen door het aanbieden van programma’s en het aanstellen van extra jongerenwerkers, maar ook door het mobiliseren van verenigingen, waar trainers en vrijwilligers ook een steentje bijdragen aan het begeleiden van de jeugd.

Onafhankelijk Delft, GroenLinks, Hart voor Delft, PvdA en D66 kondigden aan dat ze dit onderwerp voor intern beraad mee terug nemen naar hun fracties. Dat betekent dat dit onderwerp in de raadsvergadering op donderdag 17 oktober verder wordt besproken als deze fracties een of meer moties indienen.

Cameratoezicht

Een jaar geleden besloot de burgemeester om cameratoezicht en jongerenwerkers in te zetten tegen de overlast van hangjongeren in de Papsouwselaan. De groep jongeren zorgde voor vernielingen, diefstal en intimidatie. De overlast nam niet af en de burgemeester besloot in april van dit jaar om het cameratoezicht met een jaar te verlengen. Dat het aantal meldingen tot en met maart dit jaar steeg van 12 in 2023 tot 18 in 2024 kan volgens de burgemeester ook te maken hebben met de toegenomen meldingsbereidheid van ondernemers en bewoners in de buurt. Een melding is geen aangifte en kan ook digitaal worden gedaan.

STIP zei niet blij te zijn dat de collegebrief over het verlengen van het cameratoezicht pas na vijf maanden bij de raad belandde. De burgemeester maakte haar excuses daarvoor en wees erop dat haar zorgvuldig genomen besluit wel op tijd officieel is gepubliceerd. Cameratoezicht kan in de ogen van STIP nooit een permanente oplossing zijn. De VVD liet weten juist blij te zijn met het cameratoezicht, omdat de politie hierdoor zeven aanhoudingen kon verrichten. Volgens de VVD is cameratoezicht een belangrijk middel in een breder pakket van maatregelen om de overlast tegen te gaan.

De SP sprak haar steun uit voor het verlengde cameratoezicht. Dat deed ook de PvdA, zolang het cameratoezicht onderdeel is van een breder pakket. Hart voor Delft constateerde dat het veiligheidsgevoel is toegenomen in de buurt. Onafhankelijk Delft zei blij te zijn met het cameratoezicht. Volt wil dat het cameratoezicht zo snel mogelijk wordt beëindigd. D66 pleitte net als STIP voor de tijdelijkheid van cameratoezicht. GroenLinks sloot zich daarbij aan.

Antisemitisme

Op verzoek van CDA, Onafhankelijk Delft, VVD en Hart voor Delft werd in deze vergadering ook kort stilgestaan bij de antwoorden van het college op vragen van het CDA en Onafhankelijk Delft over het tegengaan en hard aanpakken van antisemitisme.  Beide fracties zeiden ongerust te zijn over de toenemende discriminerende en racistische behandeling van Joden. Het CDA vroeg of de burgemeester bereid was om richting 7 oktober aanstaande, in afstemming met de Joodse gemeenschap en de driehoek, eventuele veiligheidsmaatregelen te treffen waar nodig.

Burgemeester Van Bijsterveldt lichtte in de commissie toe wat de gemeente en de burgemeester doen voor het welzijn van de Joodse gemeenschap in Delft. Met die gemeenschap zelf wordt nauw contact onderhouden, er is aandacht voor weerbaarheid en verbinding, en scholen worden gewezen op het onderwijsprogramma en de holocausteducatie. De burgemeester gaf eveneens aan dat ze bij de Joodse gemeenschap zal nagaan of en wat er eventueel aanvullend nodig is in het kader van veiligheid richting 7 oktober aanstaande.

Volt wees op het Amsterdamse initiatiefvoorstel Bekend maakt Bemind dat Volt samen met Denk in de hoofdstad vorig jaar heeft opgesteld om verschillende groepen Amsterdammers dichter bij elkaar te brengen. GroenLinks zei dat in de nu bijna een jaar durende oorlog in Gaza ook de Palestijnse slachtoffers benoemd moeten worden.

De burgemeester noemde het goed om alle zaken te benoemen maar ze zei ook dat er geen enkele relatie bestaat tussen antisemitisme en de Joodse gemeenschap in Delft en het conflict tussen Hamas en Israël. Dat is een autonoom iets, zei Van Bijsterveldt.

Fonds Delft 2040

Het ging in deze commissie niet alleen over veiligheid, maar ook een beetje over geld, of beter gezegd over een beetje geld. Want het Fonds Delft 2040 waaruit sinds 2017 aan acht projecten in totaal een investeringsbedrag van 23,4 miljoen werd toegekend, is zo goed als leeg. Na vragen van de CDA-fractie en de motie  Vrijval Reserve voorbereidingskosten Fonds Delft 2040 stelde het college de notitie Beeldvorming toekomst Fonds Delft 2040 op, waarin de lichte voorkeur voor beëindiging van het fonds wordt uitgesproken.

In de commissievergadering lieten de meeste fracties weten zich in dat standpunt te kunnen vinden. Het college wil niet uitsluiten dat in de toekomst, als dat mogelijk is, een soortgelijk investeringsfonds weer in het leven wordt geroepen. Er komen nu geen nieuwe aanvragen meer en er wordt nagedacht over een bredere adviserende rol voor van de investeringscommissie.

STIP, GroenLinks, Hart voor Delft, VVD, PvdA en Onafhankelijk Delft liet weten met het CDA het standpunt te delen om het fonds op te heffen en het resterende bedrag van 9 ton terug te storten in de reserve. De CDA-fractie kondigde aan in de begrotingsvergadering van de gemeenteraad op donderdag 7 november hierover een amendement te gaan indienen. Het CDA bereidt voor die vergadering of de komende raadsvergadering op 17 oktober een motie voor over dit onderwerp.

Volt pleitte voor behoud van het fonds. Volt vreest dat zonder fonds en met sombere financiële jaren in het vooruitzicht de wil om te investeren in de stad erbij schiet. Ook de ChristenUnie zou het liefst zien dat het Fonds Delft 2040 blijft bestaan. De PvdA zei begrip te hebben voor beide standpunten en D66 sloot zich aan bij de fracties die voor beëindigen van het fonds zijn. Ook Volt gaat zich beraden over een motie.

Hamerstukken

De voorstellen Zienswijze ontwerp Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) 2025 en Wensen en bedenkingen deelname VRH aan stichting Waarborgfonds zijn na een korte toelichting op vragen van Hart voor Delft door de commissie als hamerstukken toegevoegde aan de agenda van de raadsvergadering op donderdag 17 oktober.

Kijk de commissievergadering terug