Commissie ziet meer evenwicht in terrassenbeleid

12 april 2024 – Nieuwe gesprekken met horecaondernemers én bewoners in de binnenstad hebben geleid tot een bijgesteld beleid voor de terrassen en terrasboten, waarmee op hoofdlijnen ook de commissie Economie, Financiën en Bestuur kan leven. Dat bleek tijdens de extra oordeelsvormende vergadering van deze commissie op woensdag 10 april.

De tweede participatieronde volgde op het kritische debat dat de commissie in november vorig jaar hield toen burgemeester Marja van Bijsterveldt als portefeuillehouder van het terrassen- en terrasbotenbeleid veel kritiek kreeg op de eerste versie van de beleidsplannen. Het college had de plannen naar de commissie gestuurd, om van de fracties te horen hoe zij over het nieuwe terrassen- en terrasbotenbeleid denken. De twee beleidsnota’s lagen op dit moment ook ter inzage, zodat alle belanghebbenden in de stad er op konden reageren.

Gastvrij

Die reacties waren niet mals. De voorgenomen wijzigingen in het beleid werden toen door diverse insprekers omschreven als de doodsteek voor de horeca in Delft. Ook woensdagavond kwamen zeven insprekende horecaondernemers op voor hun belangen en het belang van de stad om zo gastvrij mogelijk te zijn. Enkele ondernemers klaagden dat ze terrasruimte moeten inleveren of dat gasten in de wind moeten zitten, maar er klonken ook tevreden geluiden van de insprekers. De vertegenwoordiger van Delfia Batavorum liet weten dat de historische vereniging blij is dat in het herziene beleid in belangrijke mate tegemoet is gekomen aan de beleving en het behoud van de historische binnenstad. 

Gesprekken

De gesprekken die begin dit jaar met alle betrokkenen over het terrassenbeleid zijn gehouden, hebben voor diverse wijzigingen in dat beleid gezorgd. Er komt niet meer ruimte voor terrassen, maar de koek wordt wel iets anders verdeeld.  Zo kan het zijn dat zaken die nu geen terras hebben, daarvoor wel in aanmerking gaan komen. Grotendeels bepalend voor de nieuwe regels zijn veiligheid, vrije doorgang in de smalle straten en beeldkwaliteit.

De windschermen moesten aanvankelijk weg, maar die mogen in de zomer op de Markt blijven staan. Achter het stadhuis mogen windschermen het hele jaar staan, maar daar alleen nog aan de zijkanten. De ligtermijn voor de terrasboten wordt verschoven naar 1 april tot en met 31 oktober. Het maximaal aantal terrasboten is 20 geworden in plaats van de eerder voorgestelde achttien. Ook is de overgangsperiode naar het nieuwe beleid verlengd, net als de vergunningstermijn van drie naar vijf jaar. 

Debat

Om zoals D66 het verwoordde de nog bestaande pijnpunten bij de horecaondernemers te minimaliseren zochten diverse fracties binnen het herziene beleid naar mogelijkheden om de toegestane terrasruimte op te rekken. STIP stelde voor om de terrasboten het hele jaar in de grachten te laten liggen en om kadeterrassen bij de terrasboten toe te staan.

Burgemeester Van Bijsterveldt wees dat van de hand. In de winter liggen er geen boten, om de bewoners hun rust te gunnen en om onderhoud aan de kades mogelijk te maken. GroenLinks en PvdA waren content met de extra participatieronde na het commissiedebat in november. Volt daarentegen had die participatieronde in de vorm van co-creatie met bewoners liever in aanloop naar de eerste versie van het terrassenbeleid gezien. De burgemeester betwijfelde of dat voor het beleid veel verschil had gemaakt, omdat in dit vraagstuk heel veel belangen bij elkaar komen en niet iedereen tevredengesteld kan worden.

De CDA-fractie, die ook namens de ChristenUnie sprak, was blij met de betrokkenheid van de raad en de gelegenheid voor de commissie om het beleid bij te sturen. Daarnaast pleitte het CDA dat er voor bezoekers die niet per se op een terras willen zitten voldoende bankjes in de stad staan. De VVD zou graag zien dat in de lijst met uitzonderingsdagen ook de Bevrijdingsdag op 5 mei wordt opgenomen. Hart voor Delft zei nog een dubbel gevoel te hebben over het rommelige proces en de keuzes van het college in het beleid.

De SP constateerde tevreden dat het college creatief is omgegaan met de schaarse ruimte in de stad en citeerde Jules Deelder met de woorden: Binnen de perken zijn de mogelijkheden even onbeperkt als daarbuiten. Onafhankelijk Delft pleitte voor meer rolstoeltoegankelijke terrassen, waar rolstoelers ook aan een tafeltje kunnen zitten. De burgemeester beloofde dat punt onder de aandacht te brengen van de ondernemers.

Raadsvergadering

Om het nieuwe terrassen- en terrasbotenbeleid uit te kunnen voeren is het noodzakelijk dat de gemeenteraad besluiten neemt over de aangepaste Algemene Plaatselijke Verordening en de Verordening Openbaar Gemeentewater Delft. Diverse fracties kondigden aan in de raadsvergadering op donderdag 16 mei wellicht moties of amendementen in te dienen bij de bespreking van het terrassen- en terrasbotenbeleid en bij de vaststelling van de verordeningen.