Kijk in de wijk: ‘Het is belangrijk om een wijk regelmatig onder de loep te nemen’

10 september 2023 – Delftse gemeenteraadsleden komen op donderdag 21 september tussen 17.30 en 21.30 uur naar de Wippolder voor een wijkbezoek. Tijdens dit bezoek wandelen zij samen met wijkbewoners, ondernemers en organisaties uit de wijk langs diverse plekken waar men elkaar kan ontmoeten, plekken waar iets aan de hand is en plekken die speciaal of juist heel gewoon zijn voor de Wippolder.

Raadslid Bert van der Woerd (ChristenUnie) en Eva Brussaard (Volt) staken vol enthousiasme direct hun hand op toen de vraag kwam wie het wijkbezoek aan de Wippolder wilde organiseren. Van der Woerd (66) woonde namelijk tijdens zijn studie restauratie-architectuur aan de faculteit Bouwkunde op kamers bij een hospita aan de Professor Oudemansstraat en kent nog steeds mensen uit de wijk. Hij woont nu in Voorhof en is al meer dan 25 jaar zelf hospita. “Echt heel leuk, een student in huis.”

Brussaard (30) woont sinds drie jaar in de Wippolder. “Mijn man komt oorspronkelijk uit Nootdorp en ik woonde in Leiden waar ik Kunstgeschiedenis studeerde. Delft was een plek waar we ons allebei thuis voelden. We hebben destijds bewust voor de Wippolder gekozen. Dicht bij de binnenstad én de Delftse Hout. Ideaal.”

Raadslid Bert van der Woerd (ChristenUnie) en Eva Brussaard (Volt) staken vol enthousiasme direct hun hand op toen de vraag kwam wie het wijkbezoek aan de Wippolder wilde organiseren. (FOTO:ERWIN DIJKGRAAF)

Vele gezichten

De twee omschrijven de wijk als een plek waar iedereen woont. Of je nu bouwvakker of professor bent. En een huurhuis in de sociale sector kan zomaar naast of in de buurt van een koophuis van een miljoen staan. En dan is er nog de grote bewoner van de wijk: de Technische Universiteit Delft met haar vele studenten. Ze hopen dan ook dat ze al die verschillende mensen tegenkomen. En welllicht ook bewoners van het Frisoplein waar ze voor deze speciale gelegenheid samen op de foto staan.

Van der Woerd: “We staan hier bij de buste van Hendrik Zwang, een van de oprichters van Volkshuisvesting, de woningbouwvereniging uit 1916, nu Woonbron. Het pleintje laat zien wat het stadsbestuur van toen wilde met de Wippolder. Woningen bouwen met voldoende aandacht voor groen waar kinderen superveilig konden spelen. Brussaard: “De meeste woningen staan er nog steeds. Je ziet dat dit deel van de wijk nu door de wooncorporatie en door bewoners wordt opgeknapt, dat mensen overal groen proberen toe te voegen. Dat is mooi om te zien.”

Enthousiast

De twee zien dat er mooie dingen gebeuren en vinden het leuk om dat te laten zien. Brussaard: “Niet iedereen heeft hetzelfde plaatje van de wijk in zijn hoofd. We nemen de mensen daarom mee naar bijvoorbeeld het buurthuis. We gaan ook naar sportschool Jan Koster en in gesprek met een buurtsportcoach. Ze kunnen ons en de andere raadsleden precies vertellen wat er in de wijk gebeurt.”

Van der Woerd: “Zulke gesprekken zijn belangrijk, want als raadslid kun je niet elke dag in de wijk zijn. Er gaat veel tijd in het raadswerk zitten. Het is bijna een fulltimebaan, náást je eigen baan. Het is niet eenvoudig om eens gewoon een wijk in te lopen om te zien en te horen wat er speelt. Door dit soort bezoeken kunnen we toch regelmatig een wijk onder de loep nemen.”

Doe mee
U bent van harte uitgenodigd om tussen 17.00 en 21.30 uur met het programma mee te doen. Wilt u iets kwijt over uw wijk, heeft u wensen of ideeën die u met de raadsleden wilt delen? Meldt u zich dan aan via griffie@delft.nl. Dit kan tot en met dinsdag 19 september.

Aan de slag

Brussaard: “Ook nu horen we graag de mooie verhalen van bewoners en ondernemers over de wijk. En uiteraard horen we ook graag wat er beter kan. Want ja, op sommige plekken in de wijk is er sprake van overlast van studenten. Daar moeten we samen op een goede manier uit zien te komen. We gaan tijdens het bezoek bijvoorbeeld ook langs bij bewoners die bij het Rijn-Schiekanaal wonen. Zij hebben ons uitgenodigd en hebben last van de recreatie die in de zomer langs het kanaal plaatsvindt.” “Voor ons is het belangrijk dat we deze signalen horen. Wat we horen en zien, schrijven we op in een verslag. Daarmee kunnen we als gemeenteraad aan de slag. We kunnen als raadslid bijvoorbeeld de wethouder of de burgemeester aan de tand voelen of vragen om actie te ondernemen.”

Wijkbudgetten

Van der Woerd: “Ik ben lid van de commissie Ruimte en Verkeer. Ik ga ook met name letten op de verkeersveiligheid in de wijk. De Delfgauwseweg bijvoorbeeld is een toegangsweg naar en van de A13. Er rijdt veel vrachtverkeer van kwekers en tuinders uit Pijnacker. Dat zou sowieso een stuk minder moeten zijn. Daar is al een oplossing voor, want dit verkeer kan ook de andere kant op. Dat kan via de Komkommerweg tussen Delfgauw en Pijnacker. Die komt uit op de N470. Alleen de chauffeurs weten het blijkbaar nog niet. Moeten we snel oplossen, vind ik.”

Brussaard: “Je kunt tijdens zo’n bezoek ook je eigen ideeën toetsen. Ik ben, als lid van de commissie Economie, Financiën en Bestuur, benieuwd wat bewoners vinden van het idee van wijkbudgetten. Daarmee kunnen ze voor een deel zelf besluiten wat er moet gebeuren met geld dat voor de wijk is bestemd. Er zijn in Nederland al experimenten mee. Wie weet kan dat ook in Delft.”

Aankaarten en beoordelen

Ze hopen aan het einde van de avond met een vracht vol informatie en indrukken naar huis te gaan.” Van der Woerd: “De gemeenteraad vraagt met dit wijkbezoek om input van bewoners en ondernemers. Dan moeten we er óók iets mee doen. We zeggen niet dat we kant-en-klare oplossingen hebben voor de dingen die nu nog niet goed gaan. We kunnen ze wel aankaarten bij het college van B&W, zodat er iets aan gedaan kan worden. Bovendien kunnen we met informatie uit de wijk bestaand beleid beter beoordelen.”

De twee zien het bezoek aan de Wippolder ook als dé gelegenheid om met bewoners of ondernemers informeel te kunnen spreken. Brussaard: “Voor bewoners is een gesprek in je eigen wijk veel fijner dan bijvoorbeeld inspreken bij een commissievergadering. Bovendien: als je op 21 september meeloopt, kan het gebeuren dat je een buurtgenoot ziet met misschien wel dezelfde interesses. Voordat je het weet, sta je samen iets voor de wijk te doen. Als dat gebeurt, is de avond geslaagd. En dat is het ook als er net zoveel bewoners komen als er raadsleden zijn. We rekenen dus op minimaal 39 Wippoldernaren!”