Fracties zetten eigen accenten in Kadernota

23 juni 2023 – In de vergadering van de commissie Algemeen is op donderdag 22 juni uitvoerig gesproken over de Kadernota 2023. Een kadernota die volgens het college in het teken staat van investeren in de stad en van aanpakken en uitvoeren voor alle Delftenaren. Nu er dankzij eenmalige miljoenengiften van het Rijk weer wat te besteden is, zagen de fracties kans om in de opmaat naar de nieuwe begroting alvast hun eigen richting mee te geven aan het beleid.

Het college zegt in de kadernota het beschikbare geld te willen gebruiken voor de energietransitie en de gebiedsgerichte programma’s Delft-West en Innovatiedistrict Delft. Daarnaast wil het college verder met de renovatie van museum Prinsenhof, de voorbereiding van de aanleg van de Gelatinebrug en het onderhoud van bijvoorbeeld speeltuinen in de stad. Het Rijk wil na 2026 het geld anders over de gemeenten verdelen, maar wat daarvan de consequenties zijn is nog steeds niet duidelijk. Daarover zegt het college samen met andere gemeenten in gesprek te blijven met het Rijk.

Lokroep

Met een lokroep voor de kunst en een noodkreet om meer financiële steun probeerden twee vertegenwoordigers van de Delftse cultuur- en evenementensector aan het begin van de vergadering duidelijk te maken dat de sector het zwaar heeft. Ook de Cultuurtafel Delft had in een brief aan de raad gevraagd om extra geld om de inflatie en stijgende kosten op te vangen en de basis van kunst en cultuur in Delft op orde te brengen.

Parkeertarief

Hun oproep vond tot zekere hoogte gehoor in de commissie. Hart voor Delft kondigde diverse moties aan, waaronder één voor een sport- en cultuurfonds voor volwassenen. Daarnaast vroeg die fractie aandacht voor de manier waarop door het college de eerder aangenomen moties zijn verwerkt in de kadernota. Het beter toegankelijk maken van de buurthuizen wordt volgens Hart voor Delft tenietgedaan als bij die buurthuizen het parkeertarief wordt verhoogd, waardoor ouderen niet meer naar de bingo kunnen.

Afvalstoffenheffing

STIP liet als grootste coalitiepartij weten achter de keuzes van het college te staan. Ook STIP zei te kiezen voor een duurzamer, innovatiever en levendiger Delft. Als het aan STIP ligt, wordt de energietransitie versneld en mag een verlaging van de afvalstoffenheffing niet betekenen dat het afvalbeleid financieel in de knel komt. STIP pleitte ook voor voldoende bedrijfsruimte en voldoende ondersteuning voor cultuur en de evenementensector.

Niet op orde

De VVD was kritisch en betichtte het college ervan de financiële huishouding niet op orde te hebben. De VVD vindt ook dat het college te veel bepaalt hoe Delftenaren moeten leven en dat alles wat leuk is wordt verboden. Het verder autoluw maken van de binnenstad moet volgens de VVD meer in samenspraak met bewoners en ondernemers. In de komende raadsvergadering op donderdag 29 juni wil de VVD diverse moties indienen, waaronder één voor meer cameratoezicht in De Hoven. Wat de VVD betreft zou de aandacht van het college meer gericht moeten zijn op realistisch ramen, veiligheid en het verlagen van de woonlasten.

Poptapark

D66 sprak over de stad met meer dan 100.000 individuele verhalen, van kansen en vervlogen dromen. D66 wil een upgrade voor het Poptapark en de fractie kondigde een initiatiefvoorstel aan om balkons te vergroenen en te verkoelen. De SP zei andere keuzes te maken dan het college. Die partij wil dat de gemeente het incidentele geld van het Rijk in een fonds voor structurele uitgaven stopt. Delft is geen dorp meer, betoogde de SP en dat betekent volgens die fractie dat de stad anders ingericht moet worden door bijvoorbeeld bibliotheken in de wijken en het theater uit de binnenstad.

Lef

GroenLinks zei tevreden te zijn met de uitwerking van lijnen en moties in de kadernota en het lef van het college om te investeren in een groene en sociale stad. Daarnaast gaf GroenLinks onder meer aan een vervolg te willen geven aan het onderzoek naar het slavernijverleden. De fractie wil tevens werk maken van het armoedebeleid, meer cultuur in Delft-West en het versterken van de samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen in het innovatiedistrict. De opgaven energietransitie, Delft-West en innovatiedistrict zijn volgens het CDA geen doelen, maar middelen om het doel omzien naar elkaar te bereiken. Delft is meer dan Delft-West, ook andere wijken verdienen volgens de CDA-fractie aandacht. Het CDA wil meer inzetten op ontmoetingsplekken en buurthuizen in de stad, het verenigingsleven en vrijwilligers, de kinderboerderijen en de gemeentelijke dienstverlening.

Armoedebeleid

Delft staat er ogenschijnlijk redelijk voor, concludeerde de PvdA. Net als de overige coalitiepartijen liet die fractie weten blij te zijn met de investeringen en de keuze van het college om bewoners te betrekken bij de uitvoering van plannen. Wat de PvdA betreft, moet het armoedebeleid veel individueler en moet de gemeente mensen met financiële problemen veel directer helpen. Onafhankelijk Delft vroeg onder meer aandacht voor de natuur en het onderhoud in de stad en hield een pleidooi voor een keiharde aanpak van reljeugd en tuig. Daarnaast zou er een vakopleiding moeten komen en zouden er voor Delftse jongeren, net als voor asielzoekers, flexwoningen in Delft gebouwd moeten worden. Onafhankelijk Delft kondigde diverse moties aan.

Algemeen belang

De ChristenUnie hield een beschouwing over het algemeen belang en rekening houden met de mensen die aan het kortste eind trekken. Volgens de ChristenUnie moet Delft naar een economie van genoeg, van groei naar bloei en moeten bewoners worden betrokken bij de besluitvorming. De ChristenUnie bepleitte een spaarpot, waarin het geld wordt gestopt dat wordt uitgegeven voor alle participatiemiddelen van de gemeente. Participatie moet volgens de ChristenUnie gaan over onderwerpen waar de raad zelf over gaat, zoals parkeren, verkeersveiligheid en cultuur. Daarnaast hield de ChristenUnie een pleidooi om de afvalstoffenheffing niet te verlagen, maar in plaats daarvan de kwijtscheldingsnorm te verhogen, zodat meer mensen daarvoor in aanmerking komen. Ook Volt pleitte voor meer bewonersparticipatie en betoogde dat er in de begroting een apart budget voor opgenomen moet worden. Daarnaast vroeg Volt onder meer aandacht voor een onafhankelijke stadsecoloog, circulair gemeentelijk vastgoed, Europese subsidies, een duurzame kijk op cultuur in de stad en gelijke kansen voor iedereen.

Reactie

In de reactie van het college op het debat in de commissie gingen burgemeester en wethouders uitvoerig in op de projecten die op dit moment in de stad worden uitgevoerd. Wethouder Martina Huijsmans (financiën) wees de commissie er onder meer op dat de plannen die in de vorige collegeperiode zijn gemaakt nu uitgevoerd gaan worden en dat dat kan dankzij de incidentele middelen van het Rijk. Deze week nog ontving Delft geld voor de woningbouwimpuls. Burgemeester Marja van Bijsterveldt lichtte toe dat de gemeente veel aandacht heeft voor inclusie en dat via het landelijke programma Leefbaarheid en Veiligheid beleid wordt gemaakt om jongeren gelijke kansen te bieden.

Essentieel

Wethouder Maaike Zwart noemde investeren in de energietransitie essentieel voor de stad en wethouder Frank van Vliet beloofde de commissie inzichtelijk te gaan maken welke kosten culturele instellingen gecompenseerd krijgen. Ook verzekerde hij dat het zoeken naar geld voor de renovatie van Museum Prinsenhof doorgaat en dat Museum van Marken subsidie krijgt voor het uitwerken van een plan om daadwerkelijk tot een museum te komen.

Lange adem

Wethouder Karin Schrederhof legde uit dat de extra aandacht voor Tanthof-west, Voorhof en Buitenhof gerechtvaardigd is, omdat de kansenongelijkheid daar het grootst is. Ze zei ervan verzekerd te zijn dat de inzet in die wijken ook zijn vruchten afwerpt voor de rest van de stad. Wethouder Joëlle Gooijer maakte onder meer duidelijk dat het programma Delft-West er een is van de lange adem en wel 20 jaar kan duren, maar dat er heel veel met bewoners samen wordt opgepakt. Ze vroeg de fracties daarom geduld om nog niet met allerlei participatieplannen te komen.

De besluitvormende vergadering over de Kadernota 2023 houdt de gemeenteraad op donderdag 29 juni. Via moties en amendementen kunnen de fracties de voorstellen van het college dan nog bijsturen, wijzigen of aanscherpen.

Jaarstukken 2022

De bespreking van de jaarstukken bleef beperkt tot een toelichting van de voorzitter van de commissie Rekening en Audit op het advies van de commissie bij de jaarstukken en de aankondiging van diverse moties door onder andere CDA, Hart voor Delft, Onafhankelijk Delft en Volt. Omdat het college geen spreektijd meer had, worden de vragen uit de commissie bij dit agendapunt schriftelijk beantwoord. De jaarstukken worden in de raadsvergadering op 29 juni verder besproken.

Zienswijzen

Aan het eind van de vergadering stond de commissie nog kort stil bij de conceptzienswijzen op de ontwerpbegrotingen voor 2024 van de gemeenschappelijke regelingen waar de gemeente Delft deel van uitmaakt. De fracties van CDA, Volt en Hart voor Delft overwegen bij dit onderwerp in de komende raadsvergadering moties of amendementen in te dienen. Onafhankelijk Delft stelde voor om een beeldvormende bijeenkomst te houden over de samenwerking van Delft met Rijswijk. Daarover neemt de commissie Economie, Financiën en Bestuur na de zomer een besluit.

Kijk de vergadering terug