Commissie buigt zich over sociale huur, woonvisie en energiekosten

8 mei 2023 – De commissie Sociaal Domein en Wonen buigt zich in de oordeelsvormende vergadering op donderdag 11 mei onder meer over het initiatiefvoorstel van het CDA met de titel Sociaal ook écht sociaal. De commissievergadering begint om 19.30 uur en wordt gehouden in de raadszaal.

Een jaar geleden stelde de CDA-fractie schriftelijke vragen over de huurcontracten van minder dan zes maanden in het complex Pauwmolen. Het CDA sprak er zijn zorgen over uit, omdat in het complex sprake is van sociale huur. De korte huurcontracten die bij elk nieuw contract verhoogd mogen worden en de bijkomende servicekosten vreesde de CDA-fractie dat de huurprijs snel boven de sociale-huurgrens van 808 euro zou stijgen.

Het college liet in reactie op de vragen onder meer weten dat short stay verhuur niet was toegestaan en in het daaropvolgende commissiedebat spraken ook andere fracties zich uit tegen huurprijzen van meer dan 1000 euro per maand voor sociale huurwoningen.  In het initiatiefvoorstel heeft het CDA nu kaders opgenomen, waarbinnen de raad in de toekomst meer kan sturen op de gewenste vormen van sociale woningbouw en de bijbehorende huurprijzen en -condities.

Verder bespreekt de commissie in deze vergadering de brief van het college over de Beleidslijnen Woonvisie 2023-2030. Hierin beschrijft het college hoe de gemeente dit en de komende jaren wonen in Delft voor iedereen mogelijk wil maken.

Daarnaast behandelt de commissie de collegebrief Subsidieregeling noodsteun energiekosten Delftse maatschappelijke organisaties 2022. Maatschappelijke organisaties kunnen subsidie aanvragen over de hogere energiekosten (gas en elektra) die ze gemaakt hebben in 2022 ten opzichte van 2021. Het college wil daarmee voorkomen dat maatschappelijke organisaties financieel in de problemen komen.

Op verzoek van de fracties SP, CDA, en Onafhankelijk Delft bespreekt de commissie ook de brief, waarin het college de raad informeert over de uitkomsten van de ledenvergadering van de Vereniging van Eigenaren Oostblok, Stille Putten en Waterblok over de verwarmingsinstallatie.

Wanneer u tijdens het overlegdeel van de vergadering wilt inspreken op een van de agendapunten kunt u zich tot op de dag van de vergadering tot 12.00 uur aanmelden bij de griffie. Belangstellenden kunnen de vergadering bijwonen in de raadszaal of thuis bekijken via de uitzending op de website van de gemeenteraad.