Wijkbezoek Buitenhof levert veel gespreksstof op

19 april 2023 – De uitbreiding van de Jumbo aan de Vrijheidslaan, een al dan niet omheind hondenrenveldje in de Churchilllaan, flexwoningen bij de Mozartlaan. Er viel voor de gemeenteraad op dinsdag 18 april tijdens het wijkbezoek aan Buitenhof niet alleen veel te bekijken, maar ook veel te bespreken.

De wijkbezoeken van de raad werden in het verleden wijkschouw genoemd, maar omdat dat zo’n vreemd woord is, spreken de raadsleden liever van Kijk in de wijk. Dat deden ze. Te voet en op de fiets. Langs één fietsroute en drie wandelroutes bezochten ze in verschillende groepen samen met Buitenhof-bewoners instellingen en activiteiten in de wijk. Om te kijken en vooral ook te horen wat er speelt en leeft in de wijk, hoe leuk het wonen is in de Buitenhof, of juist niet, wat er beter kan of schoner of groener of veiliger.

Voelbaar

Dat begon al op het vertrekpunt. Onder het systeemplafond van het gymlokaal in basisschool De Horizon aan de Brahmslaan vertelde de schooldirecteur hoe divers Buitenhof is; 44 culturen. Op zijn school komt iedereen samen. De sociale betrokkenheid in de wijk is groot. De Horizon fungeerde als inzamelplek voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië, maar ook problemen als armoede en werkloosheid zijn voelbaar in de leslokalen.

De wijkagent vertelt dat hij er alleen voor staat. Buitenhof heeft getalsmatig recht op drie wijkagenten. Zijn nieuwe collega verwacht hij na de zomer. Voor een wijkagent kent de Buitenhof geen saaie dagen. Onderweg naar de Bijentuin wijst hij de raadsleden op de plekken waar bewoners hun grofvuil op straat zetten. Soms ligt het er dagen, om te eindigen tussen het groen.

Huiswerk

Bij wijkcentrum BuitenGewoon (voorheen The Culture) dromen Buurtstichting Rode Feniks, Cultuurhuis, Delft voor Elkaar en Can I Dream van de Buurtfabriek, geen gebouw met een rokende schoorsteen maar een ontmoetingsplek voor de hele wijk. Zover is het nog niet. In het gebouw dat aan onderhoud toe is, worden jongeren geholpen met hun huiswerk, kunnen ze sporten en muziek maken en op het rechte pad blijven. Dat is ook het streven van de buurtsportcoach die op het speelterrein aan de Brahmslaan vertelt hoe hij de jongeren naar buiten en in beweging probeert te krijgen.

Bij de Lidl in de Griegstraat ontmoeten de raadsleden de bewonerscommissie Bizet/Ravelstraat. De actieve bewoners willen plantenbakken en geen foutgeparkeerde auto’s en ook hier geen afval op straat. In de Vierhovenkerk en de Sultan Ahmed moskee horen de raadsleden hoe geloofsgemeenschappen onderdak bieden aan elkaar en aan sociale initiatieven als de voedselbank. In de moskee brengt de iftar Delftenaren uit de hele stad samen.

Zonlicht

Buurtbewoners in de Wielengahof leggen uit dat de hoge bomen niet alleen het zonlicht op hun panelen, maar ook het licht en de warmte in hun woning wegneemt en dat er risico voor schade bestaat. Ze bieden een petitie aan. Het is een onderwerp dat de raad verder kan bespreken als het gaat over groenbeleid en de energietransitie.

Buurtpreventieteam Fledderus legt ondertussen uit dat ze met achttien vrijwilligers in de vakanties en als de klok een uur teruggaat, surveilleert door een deel van de wijk. In twee jaar tijd geen inbraken meer. Net als in Verzetstrijdersbuurt werpt de buurtwacht ook via WhatsApp zijn vruchten af. Maar wel alles in overleg met de politie. We zijn de ogen en oren van de buurt, zegt een van de vrijwillige surveillanten. Dat allemaal zonder subsidie, alleen de knalgroene hesjes kregen ze van de gemeente.

Herenigd

In de Bijentuin vertelt het gescheiden beheerdersechtpaar dat 20 tot 25 huishoudens uit de buurt er gratis hun eigen groenten en kruiden kweken. Er is geen bij te bekennen. Buurtbewoners wel. Ze ontmoeten er elkaar. De wachtlijst is lang. De groep die onderweg is naar KopieKoffie bezorgt de vrouw die in haar auto door de wijk rijdt op zoek naar haar hondje een onvergetelijke dag. Even verderop zit het vermiste beest op de schoot van een scootmobielrijdster. Een van de raadsleden belt het nummer op de hondenpenning en even later zijn hond en baas herenigd. Ook dat gebeurt in Buitenhof.

Betrokkenheid

Terug in De Horizon concluderen de raadsleden dat ze een wijk hebben gezien met veel gezichten, met veel betrokkenheid, veel talent, maar waar achter de voordeur ook veel onzichtbaar blijft. De raad heeft zich laten informeren en gaat ermee aan de slag en de deelnemers aan het wijkbezoek worden op de hoogte gehouden. Wordt vervolgd.