Commissie schrikt van veel hogere renovatiekosten Rietveld Theater

17 maart 2023 – In de oordeelsvormende vergadering van de commissie Economie, Financiën en Bestuur is op donderdag 16 maart met verbazing door diverse raadsfracties gereageerd op de collegebrief over de renovatie van het Rietveld Theater. De verbouwing gaat waarschijnlijk meer dan het dubbele kosten dan het budget dat de raad een jaar geleden bij het programma van eisen vaststelde.

De gemeenteraad stelde toen een budget 1,9 miljoen euro beschikbaar, maar na verder onderzoek in de voorontwerpfase blijkt nu  dat er een investeringsbedrag van 4,1 miljoen euro nodig is om het voormalige schoolgebouw te verbouwen tot een toekomstbestendig pand voor podiumkunsten.

Vervolgstappen

De fracties van CDA, Volt, STIP en Hart voor Delft die de collegebrief op de agenda hadden gezet, wilden van wethouder Frank van Vliet weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat de vervolgstappen zijn. STIP merkte op dat de raad vorig jaar een niet volledig geïnformeerde beslissing heeft genomen en vroeg de wethouder integraal te gaan kijken naar wat er met de podiumkunsten in Delft moet gebeuren. Het Rietveld Theater staat volgens STIP ook open voor een verhuizing naar een andere plek in de stad.

De CDA-fractie vroeg de wethouder onder meer om een heldere verklaring, omdat die in de brief door het gebruik van moeilijke taal niet duidelijk werd. Volt maakte de vergelijking met de renovatie van skatepark De Middenberm dat ook duurder uitpakte en Hart voor Delft vroeg de wethouder pas op de plaats te maken, voordat er vervolgscenario’s worden uitgewerkt.

Samenhang

Wethouder Van Vliet noemde de kritiek terecht en sprak over een kwalijke verrassing, nadat de raad het programma van eisen had vastgesteld. Hij zei dat het niet goed te praten valt dat ambities en middelen in zo’n grote mate niet met elkaar stroken. Er zou volgens de wethouder in de onderzoeken voor het programma van eisen onvoldoende zijn gekeken naar de samenhang van technische maatregelen en er werden gedurende het traject naar een conceptvoorontwerp voor het theater technische voorzieningen toegevoegd.

De wethouder verwacht dat, gezien de prijsontwikkelingen, geen van de uit te werken scenario’s past binnen het vastgestelde budget van 1,9 miljoen. Hij liet de commissie verder weten dat het college nog geen besluit heeft genomen over een mogelijke verkoop van het gebouw aan de Stichting Rietveld Theater. Voorts stelde hij het CDA gerust dat een soortgelijke kostenoverschrijding bij de renovatie van Museum Prinsenhof niet denkbaar is. Die voorgenomen verbouwing is inmiddels de voorontwerpfase gepasseerd, aldus wethouder Van Vliet.

Schrik

Ook bij de andere raadsfracties zat de schrik na het lezen van de collegebrief er goed in. GroenLinks wilde onder meer weten hoe reëel de renovatie nog is. De ChristenUnie drong aan op een snel besluit en dat deed ook de SP. D66 zei de suggestie van STIP te steunen om bij het opstellen van scenario’s te kijken naar het hele lokale pakket van cultuur en podiumkunsten. Onafhankelijk Delft wacht de scenario’s af en de PvdA wil dat de wethouder daarin een financiële bandbreedte opneemt. De VVD wil per scenario een uitgewerkte businesscase zien en sprak de wens uit dat het theater in de toekomst financieel op eigen benen kan gaan staan.

De CDA-fractie kondigde aan in de raadsvergadering op dinsdag 4 april wellicht een motie in te dienen om breder te kijken dan drie scenario’s. Volt vroeg de wethouder niet met drie maar met vier scenario’s te komen en STIP zei blij te zijn dat de wethouder ook bereid is om te kijken naar mogelijke nieuwbouw voor het Rietveld Theater. Hart voor Delft zou liever zien dat het geld wordt gestoken in podiumproducties dan in stenen.

Amateurkunsten

Van Vliet beloofde de VVD dat alle kosten en baten inzichtelijk worden gemaakt en hij zegde Volt toe voor de zomer de stand van zaken rond amateurkunsten in Delft te presenteren. Daarnaast kondigde de wethouder aan dat het college volgend jaar met een integraal huisvestingsplan voor cultuur komt. Een besluit over het Rietveld Theater plus uitgewerkte scenario’s, waarin ook nieuwbouw en mogelijk alternatieve plekken in de stad worden meegenomen, verwacht wethouder Van Vliet over een paar maanden aan de raad voor te leggen.

De gemeenteraad praat in de komende raadsvergadering verder over dit onderwerp. Naast het CDA lieten ook Volt, STIP en Hart voor Delft weten zich te gaan beraden over eventuele moties.

Verbonden partijen 

Hoe kan de raad meer grip krijgen op verbonden partijen? Verbonden partijen zijn publieke en private rechtspersonen, waarin de gemeente Delft een bestuurlijk en een financieel belang heeft. De Delftse Rekenkamer zocht het uit en presenteerde donderdagavond het onderzoek Grip op verbonden partijen

Een nieuwe wet, een nieuwe gemeentelijke nota over verbonden partijen en eerder onderzoek in 2013 vormden voor de Delftse Rekenkamer aanleiding om nog eens te kijken of de raad voldoende geïnformeerd wordt om zijn sturende, controlerende en besluitvormende taken uit te voeren. De rekenkamer concludeert dat die informatievoorziening op orde is, maar ook wel beter kan.

De raad zou het college volgens de rekenkamer kunnen vragen om informatiekaarten die op een makkelijke manier inzicht geven in de kenmerken, het belang, de financiën en de resultaten van een verbonden partij.

In de commissie werd door alle fracties met waardering over het rapport en de conclusies en aanbevelingen van de rekenkamer gesproken. Wethouder Martina Huijsmans kondigde aan dat de raad de nota over verbonden partijen in het derde kwartaal van dit jaar kan verwachten. Daarin wil de wethouder ook opnemen hoe het college de aanbevelingen van de rekenkamer gaat overnemen.

De CDA-fractie kondigde een amendement aan om in het nog op te stellen raadsvoorstel ruimte op te nemen voor tussentijdse blijf- of vertrekgesprekken. Volgens het CDA is het voor een gemeente eenvoudig om toe te treden tot een gemeenschappelijke regeling, maar eruit stappen ligt niet voor de hand. Wethouder Huijsmans zegde de SP toe dat ze in de nota inzichtelijk maakt welke soorten verbonden partijen er zoal zijn. Dit onderwerp komt op 4 april als bespreekpunt terug in de raadsvergadering.

PublicSpaces

Een nieuw digitaal ecosysteem dat is gebaseerd op publieke waarden en waarbij gebruikers niet worden gezien als winstobject of bruikbare data, maar als gelijkwaardige partners die een gezamenlijk belang hebben. Dat is maar een klein onderdeel uit het manifest van het initiatief PublicSpaces om tot een beter internet te komen.  

Vorige maand sloot de gemeente Amsterdam zich als eerste Nederlandse gemeente aan bij dit initiatief en in januari vroegen STIP, D66, GroenLinks, Onafhankelijk Delft en Volt aan het college om het manifest net als Amsterdam te ondertekenen. Het college antwoordde zich wel aan de uitgangspunten van het manifest te conformeren maar voor aansluiting bij PublicSpaces coalitie ziet het college geen rol voor Delft.

In de commissievergadering drongen de agenderende fracties nogmaals aan op aansluiting bij PublicSpaces en wilden ze van wethouder Huijsmans weten welke praktische bezwaren zij daar tegen heeft. De wethouder wees onder meer op de al bestaande samenwerking met de landelijke overheid en de gemeentekoepel VNG op dit gebied.

Huijsmans liet weten dat er op ambtelijk niveau contact is gelegd met PublicSpaces, maar dat het de gemeente aan ambtelijke capaciteit ontbreekt om er verder mee aan de slag te gaan. De wethouder deed de toezegging om de raad bij de Kadernota te informeren over de Delftse digitaliseringsplannen en de benodigde ambtelijke capaciteit.

STIP, Volt en GroenLinks gaan zich beraden over moties, waarbij STIP liet weten dat die partij gaat nadenken over een motie over de effectieve inzet van de ambtelijke capaciteit. De gemeenteraad praat in de vergadering op dinsdag 4 april verder over dit onderwerp.