Raad vol formaliteiten en ingetrokken moties

2 december 2022 – De raadsvergadering op donderdag 1 december gaat de boeken in als een vergadering van afscheid nemen, benoemen, herdenken en het intrekken van twee moties.

Klimaatadaptief bouwen

Bij de bespreking van Beleidsregel Klimaatadaptief Bouwen bij nieuwbouw, gebiedsontwikkeling en herstructurering dienden STIP en PvdA de motie Bouwen voor een klimaatrobuuste toekomst in. Met deze beleidsregel wil het college wil zorgen dat nieuwbouw- en renovatieprojecten zijn opgewassen tegen de klimaatveranderingen die invloed hebben op neerslag, droogte, hitte en bodemdaling. Het rijk heeft met gemeentekoepel VNG afgesproken dat alle gemeenten in 2050 klimaatrobuust moeten zijn.

De indieners van de motie constateerden dat woningen en gebouwen doorgaans een veel langere levensduur hebben. Zij vroegen wethouder Frank van Vliet onder meer om bij de eerste update van beleid Klimaatadaptief bouwen te komen met een evaluatie. D66 en Volt steunden de motie, omdat de raad daarmee naar hun zeggen invloed houdt op het eventueel aanpassen van de beleidsregel.

Andere partijen, waaronder VVD, GroenLinks en ChristenUnie deden de motie af als overbodig, omdat een evaluatie over twee jaar al staat gepland en de raad daarover dan van gedachten kan wisselen met het college. De ChristenUnie wees STIP en PvdA daarnaast op de gemeentelijke website waarin grotendeels hetzelfde staat als in de motie.

Wethouder Van Vliet verzekerde dat de raad over twee jaar input kan leveren bij de evaluatie van deze beleidsregel. STIP en PvdA namen daarmee genoegen en trokken de motie in.

Energiekosten

De raad boog zich in deze vergadering ook over de Beleidsregel tijdelijke individuele bijzondere bijstand energiekosten 2022 gemeente Delft. De regel is bedoeld voor drie groepen Delftenaren; jongeren van achttien tot en met 20 jaar zonder gemeentelijke uitkering, studenten met een eigen energiecontract en inwoners die wel energietoeslag ontvingen, maar onvoldoende om de stijgende energiekosten volledig te betalen.

Voor deze individuele bijzondere bijstand geldt dat elke aanvraag moet worden getoetst. Daarbij wordt onder meer gekeken naar inkomen en vermogen. Aanvragers die iets meer verdienen dan de inkomensgrens van 120% komen voor een gedeeltelijke vergoeding in aanmerking.

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) kunnen deze extra steunmaatregel ook aanvragen. De fracties van PvdA, ChristenUnie, STIP en VVD wezen er in hun motie Inkomenseis ZZP’ers voor toegang bijzondere bijstand op dat bij de aanvraag het inkomen over heel 2021 wordt getoetst, terwijl deze doelgroep vaak te maken heeft met sterk wisselende inkomsten. Bij de toets voor ZZP’ers zou volgens de indieners van de motie gekeken kunnen worden naar actuele inkomstencijfers of winst-verliesrekeningen van het huidige boekjaar.

De SP sprak over een prima beleidsregel, maar ook over pleisters plakken op mensen die lokaal door landelijke beleid in de knel komen. Volt vroeg wethouder Joëlle Gooijer om de beleidsregel tussentijds te evalueren. Die toezegging deed de wethouder niet, omdat de regeling voor heel 2022 geldt. Wel liet ze weten te gaan monitoren op afwijzingsredenen en dat begin volgend jaar tussentijds met de raad te delen. Dat antwoord stemde PvdA, ChristenUnie, STIP en VVD tevreden. Ze trokken de motie in.

Raadswissel

Aan het begin van de vergadering nam de raad afscheid van STIP-fractievoorzitter Ida de Boer en STIP-fractielid Rick van den Brink. Burgemeester en raadsvoorzitter Marja van Bijsterveldt sprak hen toe. De Boer en Van den Brink zaten sinds november 2019 in de raad. Na hun afscheid werden hun opvolgers Lisanne Fung Fen Chung en Bo Verduijn benoemd tot raadslid. Sophie Wentink volgt Ida de Boer in de STIP-fractie op als fractievoorzitter.

Raadsgriffier

De gemeenteraad stemde in deze vergadering unaniem in met de aanwijzing van Jeroen Mimpen als griffier van de gemeente Delft. De 42-jarige Mimpen was sinds 2019 griffier van de gemeenteraad van Vlaardingen. Hij begint op 1 januari 2023 met zijn nieuwe functie.

Commissieleden

Om de opengevallen plekken in de commissies op te vullen zijn namens STIP Jan Tilman en namens Volt Erwin Blonk benoemd tot commissielid.

In memoriam

In deze vergadering stond burgemeester Van Bijsterveldt ook stil bij het overlijden van oud-raadslid Harrie Fruyt van Hertog. Hij zat van maart 2022 tot september 2003 in de raad namens FRIS. In 2010 probeerde Fruyt van Hertog opnieuw in de raad te komen. Hij was toen lijsttrekker en enige kandidaat voor de Klokkenluiderspartij. 76 Kiezers stemden op Fruyt van Hertog, te weinig voor een plek in de gemeenteraad. Hij bleef de politiek nauwlettend volgen. Op zijn weblog PolitiekDelft hield hij de lokale politieke actualiteit bij en voorzag hij de Delftse politiek van commentaar. Fruyt van Hertog was al geruime tijd ernstig ziek. Hij is 76 jaar geworden.

Hamerstukken

Via een klap met de voorzittershamer stemde de raad in met de voorstellen huur Karrepad 2, Statuten en benoeming leden Raad van Toezicht Librijn openbaar onderwijs en Controleprotocol Accountantscontrole 2022 inclusief Toetsingskader Rechtmatigheid 2022 t.b.v. accountantscontrole jaarrekening 2022.