Commissie alert op financiële risico’s Prinsenhof

30 november 2022 – In de oordeelsvormende vergadering van de commissie Economie, Financiën en Bestuur is op dinsdag 29 november door nagenoeg alle fracties positief gereageerd op het voorlopig ontwerp voor de renovatie en restauratie van Museum Prinsenhof.

Het museum wordt toegankelijker voor iedereen, ook voor mensen met een handicap. De museale waarde wordt vergroot en daarnaast wordt de duurzaamheid van het monumentale gebouw verbeterd. Het voorlopig ontwerp gaat uit van een investering van 38 miljoen euro. De raad heeft al ingestemd met een bedrag van 28 miljoen euro. Dat bedrag bestaat uit de schenking van tien miljoen euro van de familie Vlek en de maximale financiering door de gemeente van achttien miljoen euro.

De nog ontbrekende tien miljoen euro moet via het rijk, provincie, fondsen, bedrijven en derden bijeengebracht worden. Wethouder Frank van Vliet liet de commissie weten er alle vertrouwen in te hebben dat dat gaat lukken.

Hij stelde onder meer CDA, D66, PvdA, STIP en VVD gerust dat de gemeente niet meer bijdraagt dan achttien miljoen euro. Hart voor Delft wees de wethouder erop dat al anderhalf jaar bekend is dat er een gat is van tien miljoen en wilde weten of een deel van dat geld al binnen is. Een klein deel van het resterende bedrag zou volgens de wethouder tot nu toe bijeengebracht zijn. De wethouder maakte niet bekend om welk bedrag het gaat.

Dat financiële inzicht krijgt de commissie over ongeveer een jaar als de raad het definitieve ontwerp wordt voorgelegd. Dan wordt duidelijk of het ontwerp volledig kan worden uitgevoerd, of dat er door gebrek aan geld, gekozen moet worden om onderdelen niet uit te voeren. Wethouder Van Vliet liet GroenLinks weten dat in het definitieve ontwerp wordt ook de inrichting van de Prinsentuin, het Agathaplein en het Prinsenkwartier meegenomen.

Van Vliet verzekerde de commissie dat hij de raad tussentijds via een raadswerkgroep op de hoogte houdt van het proces naar het definitieve ontwerp. Volt prees het participatietraject tot nu toe en de manier waarop de inbreng van bewoners was vertaald in het voorlopig ontwerp. De SP constateerde dat daarmee was aangetoond dat luisteren naar bewoners in de praktijk leidt tot betere resultaten.

Volgens de wethouder blijven de bewoners niet meer formeel, maar wel zijdelings betrokken via een adviesgroep. Hij stelde de ChristenUnie gerust dat de Waalse kerk en het orgel in de kerk als separate onderdelen van het Prinsenhof gebruikt kunnen blijven worden. Wat de PvdA betreft draagt een vernieuwd Prinsenhof bij aan een zelfbewust Delft. 

Naar verwachting wordt de gemeenteraad eind volgend jaar gevraagd om inhoudelijk en financieel een besluit te nemen over de renovatie en restauratie van het Prinsenhof. De verbouwing kan dan begin 2025 van start gaan. In de commissievergadering zagen de fracties geen aanleiding om dit onderwerp op de agenda van een komende raadsvergadering te zetten.

Lokale veiligheid

In deze commissievergadering bespraken de fracties ook de brief van het college over de Voorgestelde prioriteiten lokaal veiligheidsbeleid 2023-2026. Dat nieuwe beleidsplan wordt op dit moment uitgewerkt. De fracties kregen de gelegenheid om hun eigen wensen en suggesties te delen met portefeuillehouder Marja van Bijsterveldt. 

De voorgestelde prioriteiten die de komende jaren meer aandacht krijgen zijn; overlast, gedigitaliseerde criminaliteit, radicalisering en polarisatie, ondermijning plus jeugdcriminaliteit en het voorkomen van jonge aanwas. Op het tegengaan van high impact crimes en fietsendiefstal wordt niet meer extra ingezet.

Een inspreker namens de Orange the World commissie van Soroptimistclub Delft en het Vrouwen in Delft platform vroeg in haar inspreekminuten aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes en gender-sensitief beleid. De Soroptimistclub Delft zou graag zien dat Delft een Safe Streets gemeente wordt.

Hart voor Delft vroeg burgemeester Van Bijsterveldt ook de regio, wijken, buurten en scholen te betrekken bij het opstellen van het lokaal veiligheidsbeleid. De fractie pleitte voor investeren in jeugdwerk en het eventueel aanstellen van jeugd-boa’s om de overlast van hangjongeren aan te pakken. De fractie van het CDA kon zich in grote lijnen vinden in de keuzes van het college. Ondermijning en digitale veiligheid verdienen ook volgens het CDA extra aandacht. Dat door het afschalen van high impact crimes huiselijk geweld en kindermishandeling minder aandacht krijgen, vindt het CDA onverstandig. Daarnaast zei die fractie zich zorgen te maken over een toename van antisemitisme.

Ook de VVD pleitte voor blijvend extra aandacht voor high impact crimes. En ook fietsendiefstal blijft wat de VVD betreft op de prioriteitenlijst staan. De VVD zei ook meer blauw in de wijk te willen en criminele netwerken breed te willen aanpakken. GroenLinks kon zich vinden in de woorden van de inspreker en vroeg onder meer aandacht voor gender-gerelateerd geweld. Dat moet volgens GroenLinks onderdeel zijn van het algemeen beleid. Veiligheid voor iedereen op straat werd genoemd door D66, PvdA en STIP.

De SP zei voorstander te zijn van meer agenten op straat en vroeg aandacht voor de aanpak van verwarde personen die volgens de portefeuillehouder heel veel tijd vraagt van de politie. De ChristenUnie wees onder meer op de lopende onderzoeken naar arbeids- en seksuele uitbuiting en het eventueel meenemen van de uitkomsten in het lokaal veiligheidsbeleid. Volt zou graag zien dat de prioriteiten in het definitieve beleidsplan meer toegespitst worden op diverse aandachtsgebieden en dat er meer aandacht komt voor slachtoffers.

Burgemeester Van Bijsterveldt liet de commissie weten dat ze een duidelijk appèl had gehoord voor de veiligheid op straat. Delft doet al veel volgens Van Bijsterveldt. Onveilige plekken worden aangepakt en het aantal vrouwen dat zich in Delft op straat onveilig voelt is afgenomen. De burgemeester ging daarom niet mee in de wens van D66 om van Delft een Safe Street gemeente te maken. Dat betekent volgens Van Bijsterveldt dat ambtenaren, ten koste van andere prioriteiten, hun tijd kwijt zijn aan het maken van plannen. Na aandringen van D66 beloofde de burgemeester uit te zoeken wat het Delft kost om Safe Street gemeente worden.

De suggestie van Hart voor Delft om jeugd-boa’s aan te stellen, noemde de burgemeester interessant. Bij de aanpak van jeugdcriminaliteit maakte ze wel het voorbehoud dat het rijk met extra geld over de brug moet komen. Ze stelde Volt gerust dat in het lokaal veiligheidsprogramma de prioriteiten verder uitgewerkt worden en dat veiligheidsbeleving en het terugdringen van slachtoffers als een rode draad zijn opgenomen in het lokale beleid. Ook zoekt ze uit of er cijfers beschikbaar zijn over  specifieke doelgroepen. Naar verwachting wordt het Lokaal beleidskader Veiligheid 2023-2026 begin volgend jaar ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.