Gemeenteraad stelt plan Schieoevers Noord vast

19 oktober 2022 – In de raadsvergadering op dinsdag 18 oktober heeft een ruime meerderheid van de raad ingestemd met het voorstel Gewijzigd bestemmingsplan Schieoevers Noord (Kabeldistrict en Nieuwe Haven). Dit plan maakt het mogelijk dat in het Kabeldistrict maximaal 3500 woningen en in de Nieuwe Haven 343 woningen gebouwd kunnen worden.

In het Kabeldistrict gebeurt dat in combinatie met innovatieve maakbedrijven en voorzieningen als onderwijs, welzijn, cultuur en ontspanning en in de Nieuw Haven in combinatie met bedrijven, horeca en detailhandel. De raad bepaalde eerder dat in het gebied werken boven wonen moet gaan en dat de bestaande bedrijven niet in hun bedrijfsvoering beperkt mogen worden. In het urenlange debat op 6 oktober bleek in de commissie Ruimte en Verkeer dat voor veel partijen een punt van zorg te zijn.

Dertien moties

Die zorg bleek in de raadsvergadering te zijn vertaald naar twee amendementen en dertien moties. Veel moties hadden betrekking op de geluidsnormen in het gebied en met name de aangepaste geluidsnorm voor evenementenbedrijf Lijm en Cultuur. Daarnaast werd via enkele moties gevraagd om de ondernemers en de gemeenteraad tijdens de herontwikkeling van dit deel van Delft betrokken te houden. Van de dertien moties werden er na ruim tweeënhalf uur vergaderen negen ingetrokken, één aangenomen en drie verworpen.

Het voorstel Vaststelling gewijzigd bestemmingsplan Schieoevers Noord (Kabeldistrict en Nieuwe Haven) werd ondanks de tegenstemmen van Hart voor Delft, Onafhankelijk Delft en SP door een ruime raadsmeerderheid aangenomen. Het bijbehorende voorstel om de Algemene Plaatselijke Verordening uit te breiden met een artikel dat de geluidsnorm voor evenementen buiten de binnenstad zoals bij Lijm & Cultuur gelijktrekt met de geluidsregels die gelden voor de binnenstad werd eveneens aangenomen. Met dat voorstel stemden alle partijen in, behalve Hart voor Delft en Onafhankelijk Delft.

Sociaal inclusief

Voor de VVD was tegenstemmen geen optie, omdat de belangen te groot zijn. Die fractie liet weten zich zorgen te maken over de snelheid van het proces en het niet kunnen overzien wat de impact in de toekomst is. Volt was onder meer kritisch over de ontbrekende ambities sociaal inclusief en cultureel divers. Die ambities worden nauwelijks genoemd in het bestemmingsplan. GroenLinks reflecteerde dat het niet makkelijk was geweest om regels te maken voor een gebied waar gewoond en gewerkt wordt. Het bestemmingsplan maakt volgens GroenLinks mogelijk dat Schieoevers een duurzame wijk wordt met een gezonde leefomgeving.

Thor

Hart voor Delft probeerde de plannen bij te sturen door een paar moties in te dienen waar alleen de handtekening van Hart voor Delft onder stond.  De moties Bedrijf Lijm & Cultuur, Improve versus Lijm & Cultuur en Beknot de huidige ondernemers in ‘t Schieoevers gebied niet in hun nering werden gesteund door Onafhankelijk Delft en SP maar verworpen door de meerderheid van de raad. De vierde motie Voor Thor nu doorpakken trok Hart voor Delft in, nadat wethouder Maaike Zwart aangaf dat ze zich blijft inspannen om voor studentenrugbyvereniging Thor, in overleg met onder andere de TU Delft en roeivereniging Laga, een alternatieve locatie te vinden. De wethouder beloofde Hart voor Delft voor het kerstreces de raad te informeren over de uitkomst van die zoektocht.

Opvoedplan

STIP vroeg in haar betoog onder meer aandacht voor de groeiende stad en de groeiende behoefte aan levendigheid. Daarnaast zei STIP in Schieoevers Noord kansen te zien voor circulair bouwen. De ChristenUnie bestempelde het proces om tot een afgewogen bestemmingsplan te komen als een zware bevalling. Die fractie constateerde na de stemming dat er nu een opvoedplan ligt. De CDA las veel goeds in het bestemmingsplan, maar noemde het niet perfect. Niet alle zorgen zijn weggenomen, aldus de CDA-fractie. Wethouder Zwart nam de suggestie van het CDA over om voor de uitvoering van de moties met een integraal financieel voorstel naar de raad te komen. Volgens Onafhankelijk Delft tasten veel ondernemers en toekomstige bewoners nog in het duister.

Gemiste kans

D66 sprak onder meer over de nieuwe fase die ingaat, waarin samen met ondernemers, ontwikkelaars en bewoners invulling wordt gegeven aan dit deel van Delft. Dat is volgens de PvdA een experimenteel verhaal, waar een zorgvuldig proces aan vooraf is gegaan. Het viel de PvdA op dat veel van de ingediende moties niet direct op het bestemmingsplan betrekking hadden, maar vooral op wat er daarna gaat gebeuren. Wat de SP betreft, had er een heel ander bestemmingsplan moeten liggen met meer ruimte voor sociale woningbouw en aparte ruimte voor bedrijven. Volgens de SP is er sprake van een gemiste kans voor de stad.

Levendigheid

Wethouder Zwart ging in haar reactie op het debat uitgebreid in op de ingediende moties, waarvan ze met hier en daar een kanttekening een groot deel zei te kunnen uitvoeren. Dat was voor de indieners van de moties reden om er de raad niet over te laten stemmen. STIP, D66, GroenLinks en Volt trokken daarom hun motie Levendigheid in Schieoevers in, omdat de wethouder van Schieoevers Noord een levendige plek wil maken en omdat ze een plan wil opstellen voor evenementenlocaties en -mogelijkheden in de stad.

Kwaliteitsteam

VVD, Volt, CDA, Onafhankelijk Delft en Hart voor Delft kregen op de motie Houd de gemeenteraad betrokken bij de ontwikkeling van Schieoevers Noord de toezegging van de wethouder dat het college de raad blijft informeren en rapporteren, inclusief updates van het kwaliteitsteam met daarin stedenbouwkundige experts. De wethouder zei ook met een voorstel te komen over hoe het ondernemersperspectief een rol kan krijgen in Schieoevers Noord. Daarmee gaf ze voor CDA, VVD, Hart voor Delft, ChristenUnie, Onafhankelijk Delft en PvdA voldoende gehoor aan de motie Ondernemersperspectief in kwaliteitsteam.

Handhaven

Wethouder Zwart had ook geen moeite om uitvoering te geven aan de motie Samen handhaven in Schieoevers Noord. ChristenUnie, CDA, GroenLinks en VVD trokken die motie in, omdat de wethouder het ook een goed idee vond dat bedrijven, ontwikkelaars en gemeente samen met de omgevingsdienst in gesprek blijven over de handhaving van het bestemmingsplan en de beoogde eindsituatie.

De ChristenUnie hoorde in de reactie van de wethouder namens mede-indieners Onafhankelijk Delft, CDA en D66 op de motie Tijdelijke ruimte voor geluid Lijm & Cultuur een toezegging die dicht in de buurt van een resultaatverplichting kwam. STIP was tevreden dat de wethouder aandacht heeft voor circulair bouwen in Schieoevers en trok de motie Een basis voor circulair bouwen in.

Geluidsexpert

De motie Onafhankelijk advies geluidsexperts, zo nodig aangepast bestemmingsplan van CDA, VVD en ChristenUnie werd door de wethouder deels overgenomen. Zwart ging mee in de wens van de indieners om een onafhankelijk geluidsexpert nog eens te laten kijken naar de geluidswaarden voor Lijm & Cultuur, maar om het bestemmingsplan daarna eventueel aan te passen ging haar te ver. Die gedeeltelijke toezegging was voor CDA, VVD en ChristenUnie voldoende om de motie in trekken. Dat gebeurde ook met de motie Belanghebbenden Schieoevers Noord blijvend betrokken. Wethouder Zwart beloofde de indieners Volt, VVD, CDA, ChristenUnie en Hart voor Delft te gaan kijken hoe die betrokkenheid vorm kan krijgen.

Dove gevels

De motie Voorkom klachten bij ‘dove gevels’ in Schieoevers Noord van VVD, CDA, Onafhankelijk Delft, ChristenUnie, Hart voor Delft en STIP werd na stemming door alle fracties, behalve GroenLinks, aangenomen. De motie draagt het college onder meer op om bedrijven in Schieoevers Noord actief te informeren over vergunningaanvragen als in hun buurt woningen worden gebouwd en ontwikkelaars nadrukkelijk te vragen om met bedrijven afspraken te maken over een goede klachtenafhandeling. De twee amendementen Schrappen SBI-codes en Laat Thor niet zinken werden door de raad unaniem aanvaard.

Veiligheidsregio

Bij de bespreking van het voorstel Reactie op Regionaal Risicoprofiel en Regionaal Beleidsplan Veiligheidsregio Haaglanden draaide het om de vraag of de fracties zich konden vinden in de conceptreactie van het college op het risicoprofiel en het beleidsplan. De veiligheidsregio voorziet de komende vier jaar vijf risico’s die aandacht verdienen. Dit zijn: bedreiging volksgezondheid, terrorisme, verstoring van de energievoorziening, verstoring openbare orde en gevolgen van extreem weer.

Volt, ChristenUnie, CDA en VVD stelden de raad voor om via hun amendement Kostenbesparing Veiligheidsregio zonder afschaling ambities in de reactie te laten opnemen dat de veiligheidsregio kijkt naar bezuinigingsmogelijkheden zodat de gemeentelijke bijdrage omlaag kan zonder dat dit ten koste gaat van de ambities. Het amendement werd unaniem aangenomen.

Dat gebeurde ook met het amendement Meerlaagse Veiligheid. Via dit amendement dat op initiatief van de PvdA door alle fracties werd ingediend, wordt de veiligheidsregio Haaglanden gevraagd aandacht te besteden aan de meerlaagse waterveiligheid en daarover periodiek te rapporteren. Meerlaagse waterveiligheid staat voor maatregelen die overstromingsschade moeten voorkomen. De PvdA las daarover niks terug in het beleidsplan terwijl Delft een serieus probleem heeft als het misgaat met de beschermende dijkring in dit deel van Zuid-Holland. Ook het voorstel werd unaniem door de raad aanvaard.

Samenwerking TU Delft

Na twee besprekingen in de commissievergadering boog de raad zich dinsdagavond ook over het rapport Samenwerking gemeente en TU Delft van de Delftse Rekenkamer. Het voorstel werd aangevuld met een amendement van GroenLinks, STIP, VVD en CDA. Dat werd unaniem door de raad aanvaard. In dat amendement staan studentenhuisvesting, samenwerking met bedrijven in relatie tot de grote uitdagingen in de wijken en de verbinding tussen studenten en niet-studenten benoemd als onderwerp die binnen de samenwerking prioriteit moeten krijgen. De SP stemde tegen het amendement, de overige partijen stemden voor.

Schimmelaanpak

In 2019 nam de gemeenteraad de motie Schimmelaanpak aan en kreeg het college de opdracht om de schimmelproblematiek met corporaties en private huurders in kaart te brengen door individuele meldingen gedurende een jaar bij te houden en daarna met een plan van aanpak te komen.

In commissie Sociaal Domein en Wonen nuanceerde wethouder Karin Schrederhof vorige week een eerdere brief van het college over de onmogelijkheid om tot een regionale aanpak te komen. De wethouder liet de commissie toen weten dat er lokaal wel afspraken zijn gemaakt met corporaties. Er komt een registratie van schimmelproblemen. Daarnaast schakelen corporaties een onafhankelijk adviesbureau in om de oorzaak van de vocht- en schimmelproblemen te vinden. De wethouder zei te gaan nadenken over manieren, waarop de gemeente bewoners beter kan informeren.

Nadat de wethouder dat nog eens op een rijtje had gezet en de raad verzekerde dat de corporaties met een plan van aanpak komen, trokken SP, Onafhankelijk Delft en Hart voor Delft hun motie Inzicht in schimmelaanpak II in.

Actuele motie

Tien van de elf raadsfracties dienden dinsdagavond de actuele motie Zuinig omgaan met energie begint bij jezelf in. Gelet op de stijgende energiekosten en voorbeelden van het Rijk en andere gemeenten om energie te bespraken moet ook Delft uitzoeken welke maatregelen genomen kunnen worden om zo snel mogelijk energie te besparen.

Alleen de handtekening van de SP ontbrak onder de motie. Die fractie noemde het schrijnend dat mensen moeten kiezen tussen stoken of koken. De hoge energiekosten zijn in de visie van de SP te wijten aan een systeem dat gebaseerd is op winst maken en de afhankelijkheid van het buitenland. Wethouder Frank van Vliet omarmde de motie en zei dat die deels al wordt uitgevoerd. Gemeentepanden worden geïsoleerd en mogelijk gaat de thermostaat op de werkplekken omlaag.

De motie die door alle fracties, behalve de SP, werd gesteund draagt het college verder op om organisaties in de stad aan te sporen ook energiebesparende maatregelen uit te voeren en de raad te informeren over de genomen maatregelen.

Hamerstukken

Via een klap met de voorzittershamer stemde de raad in deze vergadering ook in met de voorstellen Zienswijze concept regionaal beleidsplan ‘Coalitie voor de Veiligheid 2023-2026’, Afwijzen verzoek opheffing geheimhouding, Bestemmingsplan Nieuw Delft herziening en Ontwerpverklaring van geen bedenkingen Coenderstraat 41.