Groen Licht voor start ontwerpfase Prinsenhof

7 juli 2021 – In de extra vergadering op dinsdag 6 juli is de gemeenteraad unaniem akkoord gegaan met het voorstel Van visie naar ontwerp Prinsenhof Delft: start Ontwerpfase. Dit betekent dat de volgende stap in de restauratie, renovatie en toekomstbestendig maken van het museum gezet kan worden.

Lange tijd zag het ernaar uit dat die volgende stap nog jaren op zich zou laten wachten. Aanvankelijk stelde het college de plannen uit, omdat er op dat moment van de benodigde 37 miljoen euro slechts achttien miljoen beschikbaar was. Dat was te weinig om de museale functie, de toegankelijkheid, de beleving van het gebouw en de buitenruimte te versterken. Dankzij de schenking van tien miljoen euro door de Delftse familie Vlek kunnen die onderdelen nu ook worden meegenomen in de ontwerpfase. Net als in de commissievergadering spraken zowel het college als de raad daar donderdagavond hun waardering over uit.

Indicatief

Het voorstel van het college werd op een belangrijk punt aangepast. Het college vroeg de raad akkoord te gaan met een indicatief investeringsbedrag van 28 miljoen euro. Via een amendement van Hart voor Delft besloot de voltallige raad het woord indicatief te schrappen om zoals Hart voor Delft stelde nog duidelijker te besluiten over een gemeentelijke investering van maximaal achttien miljoen euro. Wethouder Bas Vollebregt had de raad daarvoor al laten weten geen bezwaar te hebben tegen die wijziging.

Zuinigheid

Naast de start van de ontwerpfase kan de gemeente nu ook op zoek naar subsidies en fondsen om het resterende gat van negen miljoen euro zoveel mogelijk te dichten. Met de motie Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen probeerde de fractie van Hart voor Delft om die mogelijke subsidies in mindering te brengen op de gemeentelijke bijdrage. Dat onderdeel van de motie wees de wethouder af, omdat subsidieverstrekkers vaak pas met geld over de brug komen als de gemeente dat ook doet. Ook andere fracties waren kritisch over dat punt, maar net als wethouder Vollebregt waren ze het met Hart voor Delft eens om de raad op de hoogte te brengen van alle binnen gekomen subsidies en om na de voltooiing van de restauratie te beginnen met een jaarlijkse afschrijving van het monumentale pand Prinsenhof om zo een spaarpot voor toekomstige renovaties op te bouwen.

De wethouder hield de raad voor dat sparen voor een restauratie een beleidswijziging inhoudt. Hij stelde voor dat de raad daar bij de behandeling van de nota Vastgoedanalyse naar gaat kijken. Daarnaast zegde Vollebregt toe dat hij de raad eind dit jaar via een jaarlijkse voortgangsrapportage informeert over de gang van zaken rond de fondsenwerving. Voor Hart voor Delft was die toezegging voldoende om de ingediende motie in te trekken.

Gratis

De SP herinnerde de wethouder net als in de commissievergadering aan zijn oude belofte om het museum gratis te maken voor Delftenaren. In de commissievergadering kwam hij met een extra gratis dag voor de bewoners, maar dat was volgens de SP niet voldoende. De fractie vroeg wethouder Vollebregt na het zomerreces uit te zoeken wat het gratis maken van het museum voor Delftenaren gaat kosten. Hij liet tot tevredenheid van de SP weten daarover in gesprek te gaan met het museum.

Passantenhaven

Bij de bespreking van het voorstel Eerste wijziging van de Verordening precariobelasting Delft 2021 heeft een ruime meerderheid van de raad ingestemd met het amendement Precario Passantenhaven. In dat amendement stelden de fracties van de ChristenUnie en D66 voor om de tarieven voor de passantenligplaatsen vanaf 1 augustus extra te verhogen. De waarschuwing van wethouder Vollebregt dat Delft daarmee veel duurder wordt dan bijvoorbeeld Maassluis of Schiedam maakte niet zoveel indruk op de meerderheid van de raad. De fracties van VVD, CDA, STIP en Onafhankelijk Delft stemden tegen het amendement.

Daarnaast stemde raad in met de motie Precario Passantenhaven van ChristenUnie, D66 en CDA. De fracties van STIP en VVD stemden tegen. Het college moet volgens die motie vanaf 2022 en verder met een nieuw voorstel komen voor de tarieven van de passantenhaven om die stap voor stap meer kostendekkend te maken. Het geamendeerde voorstel werd unaniem door de raad aanvaard.

Doorgeschoven

De actuele motie Online privacy waarborging die door Onafhankelijk Delft werd ingediend, is voor een meer inhoudelijke bespreking na de zomer doorgeschoven naar de vergadering van de commissie Economie, Financiën en Bestuur. Het voorstel Vaststelling verordening behandeling bezwaarschriften Delft is eveneens tot na het zomerreces doorgeschoven.

Hamerstukken

Via een klap met de voorzittershamer stemde de raad in met onder meer de Jaarstukken 2020, het Voorstel van de R&A commissie inzake advies jaarstukken 2020 en de Wijziging gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Haaglanden.