17 februari 2021 – De maatregelen die Delft neemt om in te spelen op de klimaatverandering mogen van de commissie Ruimte en Verkeer concreter en meer zichtbaar worden in de stad. Diverse fracties uitten die wens in de uitloopvergadering van de commissie op dinsdag 16 februari.
De commissie besprak de jaarlijkse Update Uitvoeringsagenda Klimaatadaptatie op verzoek van de PvdA, D66 en STIP. De PvdA constateerde dat in de voortgangsrapportage veel aandacht is voor water en groen, maar niet voor energiebesparing. Op dat gebied zou er volgens de PvdA nog veel te winnen zijn bijvoorbeeld door de straatverlichting van led-lampen te voorzien of door bewegingsgestuurde verlichting.
D66 las in de update dat er vooral binnen de gemeentelijke organisatie vooruitgang is geboekt in het maken van afspraken. Die fractie spoorde wethouder Stephan Brandligt aan om na september 2021 in de nieuwe uitvoeringsagenda fysieke maatregelen op te nemen, te beginnen met het vergroenen van het busplein bij het station. D66 deelde tevens het standpunt van Stadsbelangen Delft dat de nieuwe boompjes langs de grachten wel wat groter hadden mogen zijn.
STIP pleitte eveneens voor meer groen, bijvoorbeeld in de Phoenixstraat en op de daken. De dakenvisie voor Schieoevers-noord mag wat STIP betreft breder worden toegepast in de stad. Daarnaast kondigde STIP aan na te denken over een motie om subsidies die beschikbaar zijn voor innovatieve klimaatadaptieve toepassingen beter te benutten. Wethouder Brandligt liet weten dat de gemeente daar al scherp op is en dat het vaak zo is dat bij zulke regelingen de gemeente zelf ook een flinke duit in het zakje moet doen. STIP liet weten de eventuele motie binnen de fractie nog eens te gaan bespreken.
De wethouder beloofde na vragen van de ChristenUnie dat hij informatie over het grondwater in Delft met bewonersverenigingen zal delen. De VVD vroeg niet alleen naar concrete maatregelen, maar wilde ook weten wat het effect is van die maatregelen en wat er in Delft meer klimaatadaptiever is geworden. Ook Stadsbelangen Delft vroeg naar de kosten en de baten.
Wat de wethouder betreft, worden die kosten eerlijk over de bewoners verdeeld, ook als het gaat over de baten, bijvoorbeeld via subsidies. Brandligt erkende dat dat ingewikkeld is; net zo lastig en ingewikkeld als het meetbaar maken van de maatregelen waar de VVD de resultaten van zou willen zien. De wethouder beaamde dat niet alle maatregelen in de update zijn opgenomen. De energiebesparing waar de PvdA over sprak, hoort volgens hem niet bij klimaatadaptatie, maar bij klimaatmitigatie. Net als duurzaamheid moet klimaatadaptie in de visie van het college onderdeel zijn van veel beleidsterreinen.
Wethouder Brandigt legde het CDA uit dat het college nog steeds achter het oorspronkelijke ontwerp voor het Spoorzonegebied staat. De roep om meer groen in het gebied staat bijna haaks op het plan dat architect Joan Busquets ruim vijftien jaar geleden maakte voor Delft. Hij tekende een grotendeels versteend gebied. De wethouder zei dat dat ontwerp er nu waarschijnlijk anders had uitgezien, maar nu het plan klaar is de gemeente wel de vrijheid heeft om er zelf een groenere invulling aan te geven.
De wethouder deelde de verzuchting van de SP dat de voortgangsrapportage en ook andere ambtelijke stukken vaak vol staan met moeilijke afkortingen. De SP zei daar via een motie verandering in te willen brengen. Die partij riep het college op om bij de stukken een verklarende afkortingenlijst te voegen. Dat scheelt volgens de Socialistische Partij een hoop tijd. Wethouder Brandligt liet weten dat ook het college daar intern een punt van maakt en dat het college ook werkt aan een nieuwe raadsoplegger. In zo’n oplegger geeft het college een toelichting op een raadsvoorstel. Als de SP daadwerkelijk met een motie komt, dan stemt de raad daarover in de vergadering op donderdag 4 maart.