Gemeenteraad stelt begroting 2021 vast

6 november 2020 – Na een uitvoerig digitaal debat heeft de gemeenteraad op donderdag 5 november ingestemd met de programmabegroting 2021 – 2024, de belastingenverordeningen 2021 en de najaarsrapportage 2020.

Net als drie weken geleden tijdens de algemene beschouwingen vroegen de raadsfracties aandacht voor de verslechterde financiële situatie van de gemeente. Het lukte het college dit jaar niet om de begroting sluitend te krijgen. Desondanks hield het college tot tevredenheid van de coalitiepartijen GroenLinks, STIP, D66, VVD en PvdA vast aan de ingezette koers om Delft te versterken als een prettige, vitale, veilige en verbonden stad.

Dat het in 2021 niet lukt om de eindjes aan elkaar te knopen, komt volgens het college niet alleen door de coronacrisis. Er is volgens het college sprake van een stapeling van negatieve ontwikkelingen, waaronder rijksbezuinigingen en tekorten in het sociaal domein. Samen met andere gemeenten, de provincie Zuid-Holland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt het Delftse college de komende tijd de boodschap in Den Haag te blijven herhalen om met meer geld over de brug te komen. Donderdagavond maakte wethouder Stephan Brandligt bekend dat het college werkt aan een ombuigingspakket om het gat van zes miljoen euro in de begroting te dichten. Dat pakket met bezuinigingsvoorstellen krijgt de raad volgend voorjaar voor de behandeling van de Kadernota.

Eenendertig moties

Dat het college de raad vroeg akkoord te gaan met een niet-sluitende begroting omschreef grootste oppositiepartij CDA als een unicum. Onafhankelijk Delft zei te hopen op steun van het rijk. De SP wees in het debat op de noodzaak van een meer sociaal beleid onder meer op de woningmarkt en in de zorg. De ChristenUnie steunde het pleidooi van de coalitie om aan te kloppen bij het rijk. Stadsbelangen Delft zei niet gecharmeerd te zijn van de niet-sluitende begroting en Groep Stoelinga diende samen met Stadsbelangen Delft een motie van afkeuring in, omdat het college geen sluitende begroting had afgeleverd. De motie werd door een ruime raadsmeerderheid verworpen.

Het was één van de 31 moties, waarmee partijen in de raad richting wilden geven aan het beleid van dit college. STIP had de vooraf aangekondigde motie Welkom in Delft! niet ingediend. In totaal werden zeven moties ingetrokken, vijftien verworpen en negen aangenomen.

Ingetrokken

De ChristenUnie, GroenLinks en Onafhankelijk Delft trokken hun motie It takes a village in, nadat wethouder Hatte van der Woude liet weten geen bezwaar te hebben tegen om te onderzoeken of in Delft gestart kan worden met preventieve concepten, waarbij gebruik wordt gemaakt van krachtige gezinnen uit de buurt. Wethouder Bas Vollebregt beloofde VVD, D66 en CDA dat de raad bij de Kadernota een voorstel krijgt voor structurele dekking voor VAK. De drie fracties trokken de motie Andere dekking VAK na die toezegging in.  Dat deden VVD en CDA ook met de motie Actievere sturing op materialisatie potentieel concept OPEN. Vollebregt liet weten dat daaraan gewerkt wordt en dat de raad over een jaar een update kan verwachten.

De motie Van éénpersoonshuishouden naar meer persoonshuishoudens werd door Stadsbelangen Delft en Groep Stoelinga ingetrokken, nadat wethouder Brandligt had uitgelegd dat een dergelijke aanpassing ongunstig kan uitpakken voor bijvoorbeeld eenoudergezinnen die al krap bij kas zitten. De fracties van de ChristenUnie, PvdA en CDA besloten hun motie Een levend monument niet in stemming te brengen, na het voorstel van burgemeester Marja van Bijsterveldt om de gouden klinker af te stoffen en als blijk van waardering in te zetten voor Delftenaren die zorgen voor verbinding in de stad. De ChristenUnie zei de uitvoering daarvan scherp in de gaten te gaan houden. De motie Beperking effect stijging tarief OZB 2021 maatschappelijke organisaties werd ingetrokken door het CDA, omdat het volgens wethouder Brandligt niet mogelijk is om via de OZB onderscheid te maken tussen verschillende groepen.

Kijk hier voor alle stemuitslagen

Aangenomen

Met 20 stemmen voor en 19 stemmen tegen ging de raad met een minieme meerderheid akkoord met de motie Verhoging minimumloon naar 14 euro. De motie van SP, GroenLinks, PvdA, CDA en Onafhankelijk Delft werd gesteund door de ChristenUnie. De tegenstemmers omschreven het streven naar een hoger minimumloon als een zaak van de landelijke politiek. De motie draagt het college op om de wens van de raad om het wettelijk minimumloon te verhogen naar 14 euro per uur via een brief onder de aandacht brengen van de landelijke regering.

De motie Gehele inkoopkracht Maatschappelijk Verantwoord lnkopen van D66, GroenLinks en STIP kreeg de steun van alle fracties, behalve Stadsbelangen Delft en Groep Stoelinga. Het college moet het Delftse actieplan om maatschappelijk verantwoord in te kopen onder de aandacht brengen bij verbonden partijen en de gemeenschappelijke regelingen waar Delft deel van uitmaakt. Een ruime meerderheid van de raad ging ook akkoord met de motie Impuls op de duurzaamheidsdoelen. Deze motie van STIP, D66 en GroenLinks kreeg de steun van CDA, ChristenUnie en VVD. Het college moet de komende twee tot drie jaar onderzoeken hoe de Delftse duurzaamheidsambities gerealiseerd en versneld kunnen worden.

Op de PvdA-fractie en de fractie van GroenLinks na gingen alle andere fracties akkoord met de motie Schuldhulpverlening ZZP’ers en ondernemers die was ingediend door VVD, ChristenUnie, STIP en D66. De motie vraagt het college onder meer om ZZP’ers en ondernemers intensief te betreffen bij het ontwikkelen van het plan van aanpak schuldhulpverlening. Stadsbelangen Delft en Groep Stoelinga kregen de steun van de gehele raad voor hun motie Ondersteuning Delftse Horeca. Alle horecaondernemers hoeven over een periode van twee jaar geen precariobelasting te betalen voor hun terrassen en alle ondernemers hoeven over een periode van twee jaar geen reclamebelasting te betalen.

De motie De Delftse Hout en grote Plas goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers die Onafhankelijk Delft had ingediend, werd door een ruime meerderheid van de raad aangenomen. De fracties van Groep Stoelinga, Stadsbelangen Delft en VVD stemden tegen. Het college moet een parkeerplaats laten aanleggen die rolstoelgebruikers makkelijker toegang biedt tot het Delftse recreatiegebied. GroenLinks, ChristenUnie, PvdA en CDA hadden aan de steun van STIP voldoende om te zien dat de raad met een meerderheid van drie stemmen akkoord ging met de motie Delft gaat 4GobalGoals. De motie vraagt het college om Delft te laten aansluiten bij de VNG-campagne Gemeenten4GlobalGoals en de doelen voor duurzame ontwikkeling van de VN meer zichtbaar te maken in het beleid en in de stad.

Een ruime raadsmeerderheid ging ook akkoord met de motie Versterking gemeenschapszin door verenigingen. De motie van CDA, ChristenUnie, GroenLinks, Onafhankelijk Delft, PvdA en STIP kreeg de steun van de SP. D66, Groep Stoelinga, Stadsbelangen Delft en VVD stemden tegen. Het college moet volgens de motie onder meer bij het uitwerken van het beleid om de wijken te versterken informele organisaties zoals sport- en cultuurverenigingen betrekken. Daarnaast vraagt de motie onder meer financiële ondersteuning voor verenigingen die activiteiten houden die mensen samenbrengen en de gemeenschapszin uitbouwen.

Ook de motie Groenbeheer en Biodiversiteit van PvdA en ChristenUnie werd door een ruime meerderheid van de raad aanvaard. Die motie draagt het college onder meer op om bij de evaluatie en de actualisatie van de nota Groen aandacht te hebben voor ecologisch beheer en onderhoud.

Programmabegroting

De stemming over de Programmabegroting 2021-2024 resulteerde erin dat een ruime meerderheid van CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, STIP en VVD akkoord ging. Groep Stoelinga, Onafhankelijk Delft, SP en Stadsbelangen Delft stemden tegen de begroting. De voorstellen Belastingverordeningen 2021 en Najaarsrapportage 2020 werden eveneens door een ruime raadsmeerderheid aangenomen. Alleen Onafhankelijk Delft stemde tegen deze voorstellen.

Benoeming

Aan het begin van de vergadering werd Wouter Labots benoemd tot commissielid. Hij volgt in de VVD-fractie Ivan Maassen op.