Bijeenkomst raad bij de technische universiteit

5 september 2024 – De gemeenteraad van Delft heeft op woensdag 4 september de  technische universiteit Delft bezocht. Tijdens een rondleiding bij het Robohouse kregen de raadsleden een uitleg over de verschillende innovatieve projecten, die daar uitgevoerd worden. Als fieldlab speelt RoboHouse een cruciale rol in het versnellen van technologische innovaties en dan met name in innovaties van robots die met mensen interacteren.

Zo kregen de raadsleden een demonstratie van de (onderwijs)robot Mirte. Deze robot is ontworpen om uitdagend en uitbreidbaar te zijn, geschikt voor gebruik in lessen van het primair onderwijs tot en met de universiteit. Veel andere robots zijn terug te herleiden naar de basis van Mirte.

Ook gaven vertegenwoordigers van het Stanislas college en NUVO een toelichting op de plannen om leerlingen van het basis- en middelbaar onderwijs te inspireren en te begeleiden naar technische vervolgopleidingen. Begin schooljaar 2025-2026 wordt een ambitieus programma voor techniek- en talentontwikkeling geïntroduceerd voor alle Delftse basis- en middelbare scholen (PO en VO). De onderwijsrobot Mirte wordt hiervoor ingezet.

Aanvullend konden raadsleden aan gesprekstafels in gesprek met medewerkers van de TU over de volgende onderwerpen. 

  • Strategische ontwikkelingen,  
  • Onderwijs  en sociale  cohesie,
  • Bereikbaarheid en studentenhuisvesting,
  • Maatschappelijke rol van de universiteit in de stad,  
  • Innovatie district  en ecosysteem voor kennis economie,  en
  • Actuele ruimte ontwikkelingen op en rond de campus. 

Van alle gesprekstafels wordt een verslag gemaakt, dat in later stadium naar de raad wordt toegezonden.

In het kader van de samenwerking tussen de gemeente Delft en de Technische universiteit is het de bedoeling om eind 2024/begin 2025 te starten met gesprekken over vernieuwing van het huidige convenant, dat in 2026 afloopt.