Voors en tegens uitbreiding nul-emissiezone binnenstad

9 oktober 2024 – De ene partij vindt schone lucht belangrijk, terwijl de andere partij vreest dat kleine klussers straks de monumentale binnenstad mijden als ze na de uitbreiding van de nul-emissiezone met hun vervuilende dieselbus daar niet meer welkom zijn. En wat te denken van bezorgers die zich ook in het niet autoluw-plusgebied aan de toegestane bezorgtijden moeten gaan houden. Alle voors en tegens kwamen dinsdag 8 oktober voorbij in de uitloopvergadering van de commissie Ruimte en Verkeer.

Het college wil vanaf 1 januari 2025 in de binnenstad een nul-emissiezone invoeren voor bestelauto’s en vrachtwagens. Alle nieuwe bestelauto’s en vrachtwagens die in de binnenstad rijden moeten dan schoon zijn. Voor oudere voertuigen geldt een overgangsregeling tot 2030. De nul-uitstootregels gaan gelden voor de hele binnenstad.

Schoon vervoer

De gemeenteraad besloot jaren geleden al dat Delft zich aan internationale klimaatafspraken moet houden. De uitbreiding van de nul-emissiezone is volgens wethouder Martina Huijsmans een volgende stap op weg naar schoon vervoer in 2030. Tot die tijd gelden er voor vervuilende voertuigen nog allerlei ontheffingsmogelijkheden.  Het besluit om de nul-uitstootzone in te voeren ligt bij het college, maar in de commissievergadering bleek dinsdag dat een hoop raadsfracties hun twijfels hebben bij dat voorgenomen verkeersbesluit.

Slecht plan

Dat geldt ook voor de Belangenvereniging Binnenstad Noord. De insprekende vertegenwoordiger van deze vereniging maakte de commissie duidelijk de aanscherping van de regels een slecht plan te vinden. Veel regels gelden nu al. Bestelauto’s mogen nu alleen tijdens de venstertijden het autoluw-plusgebied in. Na 1 januari geldt die regel ook voor het niet-autoluwe deel van de binnenstad. De bewoners vrezen dat de dienstverlening van bezorgers en klussers onder druk komt te staan en dat deze dienstverleners de binnenstad en het gedoe om ontheffing te regelen gaan mijden of hun extra kosten voor ontheffingen doorberekenen in hun diensten.

Aantrekkingskracht

Hart voor Delft is bang dat de aantrekkingskracht van de monumentale binnenstad gaat lijden onder de nieuwe regels, als het kleine aannemers moeilijker wordt gemaakt de monumentale panden te onderhouden. Daarnaast betoogde de fractie dat elektrische vrachtwagens veel zwaarder zijn dat de huidige auto’s en dus voor meer schade aan de grachten gaan zorgen. D66 wees onder meer op het GGD-rapport van een half jaar geleden, waarin Delft uit de bus kwam als een van de meest vervuilde steden in ons land. Ook wees D66 erop dat Delft niet de enige gemeente is, waar gewerkt wordt aan een schonere lucht, de gezondheid van bewoners en het behalen van klimaatdoelstellingen.

Duurzaam zoneren

In de regio is alleen de lucht in Den Haag nog smeriger, vulde de PvdA aan. In alle gemeenten die bezig zijn met duurzaam zoneren worden volgens de PvdA ondernemers gestimuleerd om over te stappen op schonere voertuigen. Onafhankelijk Delft liet weten heel erg tegen het plan te zijn. De fractie vreest voor het voortbestaan van de kermis en de markt als die ondernemers de binnenstad niet meer in mogen.

Ook STIP wees op het recente GGD-rapport en op het feit dat de maatregelen voor ondernemers niet uit de lucht komen vallen, maar dat daar al zo’n tien jaar over wordt gesproken. STIP zette wel vraagtekens bij de venstertijden, waarin bestelauto’s de binnenstad in mogen. De fractie vroeg wethouder Huijsmans of daar nog aan gesleuteld kan worden. Diezelfde vraag kwam van de CDA-fractie. Volgens het CDA kan geen enkele partij tegen minder verkeerslawaai, schonere lucht en minder verkeer zijn, maar moeten ook de zorgen van ondernemers serieus worden genomen.

GroenLinks steunde het betoog van de PvdA en vroeg de wethouder in hoeverre er in de aanscherping van de nul-uitstootzone rekening is gehouden met ontheffingen voor hybride voertuigen. De VVD-fractie vroeg wethouder Huijsmans pas op de plaats te maken en eerst onderzoek te doen naar de impact die aanscherping van de nul-emissiezone heeft voor bewoners en ondernemers. Wat de VVD betreft moeten de venstertijden losgelaten of verruimd worden.

Pontevedra

De ChristenUnie zei achter het voorgenomen besluit van het college te staan. De fractie riep het college ook op niet al te rechtvaardig maar coulant en niet te streng om te gaan met de nieuwe regels. De SP wees de wethouder maar weer eens op de Spaanse stad Pontevedra. De CO2-uitstoot nam daar met 67% af, sinds 1999 auto’s uit de binnenstad worden geweerd. Volt riep de commissie op achter de klimaatdoelstellingen te blijven staan.

Verkeersbesluit

In de uitgebreide reactie van wethouder Huijsmans legde zij de nadruk op de landelijke aanpak die door Delft wordt gevolgd en de stappen die sinds 2014 zijn gezet. Volgens de wethouder zijn ook ondernemers bezig om duurzame en klimaat-neutrale stappen te zetten. Ondernemers die dat nog niet hebben gedaan, krijgen voorlopig nog respijt of kunnen ontheffingen aan vragen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bezoekers, de marktkooplui en kermisexploitanten. De wethouder zei er ook bij dat die ontheffingen eindig zijn. Ze liet ook weten dat de venstertijden nadat het college het verkeersbesluit heeft genomen aangepast kunnen worden en dat er ook naar andere maatregelen gekeken kan worden. Huijsmans zei echter geen voorstander te zijn van andere venstertijden, omdat die doorwerken en gevolgen hebben voor het terugdringen van het aantal vervuilende vervoersbewegingen in de binnenstad.

De ChristenUnie, CDA, Onafhankelijk Delft en Hart voor Delft gaan zich de komende week beraden op eventuele moties die in de raadsvergadering op donderdag 17 oktober kunnen worden ingediend.

Hamerstuk

Het voorstel Ontwikkeling Kop Nieuwe Haven is door de commissie als hamerstuk toegevoegd aan de agenda van de komende raadsvergadering. Alle fracties spraken hun steun uit voor dit plan. Dit voorstel maakt het mogelijk dat studentenroeivereniging LAGA in mei volgend jaar kan starten met de bouw van haar clubgebouw op de Kop van de Nieuwe Haven.

Kijk de uitloopvergadering van de commissie Ruimte en Verkeer terug