‘Dit wijkbezoek wordt het begin van iets moois’

15 september 2024 – De leden van de Delftse gemeenteraad gaan op dinsdagavond 1 oktober Vrijenban in. Ook gaan ze naar recreatiegebied Delftse Hout. Jolanda Gaal (Onafhankelijk Delft) en Mick van der Steeg (PvdA) wonen allebei in de wijk. Ze horen op die avond graag van inwoners en ondernemers wat er goed gaat in Vrijenban. En wat er beter kan.

Raadsleden Jolanda Gaal (Onafhankelijk Delft) en Mick van der Steeg (PvdA) roepen hun mede-wijkbewoners in Vrijenban op om mee te doen met Kijk in de Wijk. (FOTO:ERWIN DIJKGRAAF)

Jolanda Gaal woont al tien jaar aan de Brasserskade. Ze is sinds 2007 politiek actief. Eerst als fractiemedewerker, in 2010 werd ze raadslid. “Ik heb geen moment getwijfeld toen Martin Stoelinga, destijds fractievoorzitter van Onafhankelijk Delft, mij vroeg. Ik wilde iets doen voor de mensen, ik zorg graag voor ze. Dat deed ik al als meisje op de fl at waar ik woonde. Ging ik bijvoorbeeld helpen bij de buurvrouw met haar pasgeboren baby. Later ben ik gaan werken voor Bureau Opbouwwerk in Buurthuis Voorhof II. Mijn grote voorbeeld was Jan Bakkeren. Hij zei altijd tegen mij: ‘Jolan, jij moet ooit de politiek in. Mensen zoals jij hebben we nodig.”

Van Texel naar Delft

Mick van der Steeg verhuisde in 2011 voor zijn studie Bouwkunde van Texel naar Delft. Hij bleef hier en woont sinds 2019 samen met vriendin (‘mijn jeugdliefde van Texel’) en zoontje in de Bomenwijk. Hij is nu twee jaar actief in de Delftse politiek: eerst als commissielid van de commissie Ruimte en Verkeer, sinds mei 2023 is hij raadslid. “Op de middelbare school heb ik in een huisvestingscommissie gezeten en ik was in mijn studententijd lid van de bewonerscommissie van BalPol3, een studentenflat op de TU Campus. Ik vind overal wel iets van en ik wil iets doen. Alleen maar roepen helpt niet. Dus ging ik de politiek in.”

Verschillende buurten

De wijk omschrijven ze als een rustige wijk. Jolanda: “De wijk heeft nog de ziel van vroeger. Er wonen mensen die iets voor elkaar willen doen.” Ze roemt de buurthuizen aan de Brasserskade en de Bieslandsekade waar bewoners zich inzetten om de buurt aantrekkelijk te maken en te houden. “Het hart zit bij deze mensen op de juiste plek. Ze praten niet veel, maar ze doen wel veel.”

Mick: “Vrijenban is een hele lange wijk met verschillende buurten. Die buurten wil ik graag met elkaar verbinden. En weet je wat mij opvalt? Mensen groeten elkaar, al kennen ze iemand alleen maar van gezicht. Typisch Delfts, vind ik. Buurtbewoners vertelden mij toen ik hier pas woonde dat Delft een stad is, maar ook een dorp. Dat klopt. Je merkt dat mensen zich betrokken voelen. Ze horen bij elkaar, voelen zich met elkaar verbonden. Dát maakt een wijk, dát maakt een stad.”

Studenten en prullenbakken

Jolanda: “De sociale samenhang is hier groot, maar er zijn ook problemen. Er is armoede, sommige mensen wonen al jaren in schimmel-woningen of zitten winter na winter in de kou omdat de verwarming het niet doet. Ik krijg ook veel klachten binnen over zwerfvuil, bij de containers ligt vaak glas. Met een rollator kom je er niet eens bij.”

Mick: “Ik prik regelmatig zwerfvuil, maar er is geen beginnen aan. Ik zou ook meer aan de toegankelijkheid willen doen. Meer verlaagde stoepen bijvoorbeeld. En tegen autobezitters zou ik zeggen: kijk goed waar je parkeert, want voordat je het weet, kan je buurman of buurvrouw er met de rollator of rolstoel niet meer langs.”

Verrassen

FOTO:ERWIN DIJKGRAAF

Jolanda: ”Meer prullenbakken kunnen ook geen kwaad. En meer begrip van studenten voor de ‘gewone’ Delftenaren in de straat. “Ik roep ze bij deze op om ook mee te doen aan het wijkbezoek, zodat we samen kunnen kijken hoe we met elkaar kunnen leven in de straat, zonder overlast. Kom en loop mee!”

Mick: “Ik wil ook graag weten wat de inwoners van de verkeersveiligheid vinden. Door de wijk slingert zich een grote doorgaande weg met zes verschillende namen: Oostsingel, Stalpaert van der Wieleweg, Van Miereveltlaan, Sint Jorisweg, Bonairestraat en Insulindeweg. Het is dé weg die alle buurten met elkaar verbindt, maar ook een weg die breed is en waar vaak te hard wordt gereden. Ik zou het liefste zien dat de weg een 30-km-zone wordt.  Ik hoor graag wat de bewoners daarvan vinden.”

Hoewel ze dus weten wat de belangrijkste knelpunten in de wijk zijn, laten ze zich ook graag verrassen. Jolanda: “Zijn er bijvoorbeeld te weinig trapveldjes? Wat vinden ze van de Delftse Hout? Of het openbare park op het terrein bij GGZ Delfand aan de Sint Jorisweg? Want wie kan zeggen dat je twee van zulke groene parels naast de deur hebt?” Mick: “We hebben zelfs een camping in de wijk!”

Doe mee

U bent van harte uitgenodigd mee te doen. Aanmelden kan uiterlijk tot en met zondag 29 september via griffie@delft.nl. Meer informatie over de locaties en het programma volgt later in de Stadskrant, via de website van de gemeente op delft.nl en via de website van de gemeenteraad op ris.delft.nl.

Leuke initiatieven

De twee horen graag op 1 oktober of er ook zaken zijn die ze over het hoofd zien. Vragen staan vrij en als ze kunnen, geven ze meteen antwoord. Zo niet, dan zoeken ze het op en komen ze er later op terug. Mick: “Ik wil ook meer weten over alle leuke initiatieven. Ik ken Halloween in de wijk, de boekenmarkt aan de Lindelaan en ik weet dat de Bomenwijk een van de startpunten is van de Delftse Avondvierdaagse. Maar ik ben superbenieuwd naar de activiteiten in het buurthuis aan de Bieslandsekade. Dat kom ik graag te weten op 1 oktober. Ik hoop op veel deelnemers en dat we over een paar jaar kunnen zeggen dat deze avond het beginpunt is geweest van veel verbeteringen in de wijk. Dan ben ik tevreden.”

Meedoen

Jolanda: “Ik ben tevreden als ik overal posters in de wijk zie die mensen oproepen om mee te doen. Dat iedereen de buren heeft meegenomen en dat alle buurten van Vrijenban op 1 oktober zijn vertegenwoordigd. Dan ga ik heel blij naar huis.”