Beeldvorming: Museum Prinsenhof Delft

17 juni 2021 – De commissie Economie, Financiën en Bestuur bespreekt in de overlegvergadering op dinsdag 22 juni de renovatie van Museum Prinsenhof Delft. Ter voorbereiding hield het college een technische presentatie over de plannen voor het museum. De commissieleden maakten daar op dinsdag 15 juni gebruik van.

Sinds het raadsvoorstel over het Prinsenhof begin 2021 werd teruggetrokken, mede vanwege het herstelplan, is er niet stil gezeten. Met de kadernota in het vizier is er, op verzoek van het college, onderzoek gedaan naar budget gestuurde alternatieve mogelijkheden. Daarbij deed zich recent een nieuwe ontwikkeling voor in de vorm van de schenking door de familie Vlek.

In de plannen zoals die er nu liggen is 18 miljoen gereserveerd voor het in stand houden van het complex, de verbetering van de toegankelijkheid op de begane grond en het vervangen van de bestaande installaties en het realiseren van een basisklimaat. De schenking van de familie Vlek van 10 miljoen is geoormerkt voor het opwaarderen van het basisklimaat naar museaal klimaat, een nieuwe entree, het aanpassen van de routing, het aanleggen van een lift en het opwaarderen van de voorzieningen (tuin, horeca, educatie, ontvangstzalen).

Met het totaalbedrag van nu 28 miljoen euro zijn niet het gehele programma van eisen en het ondernemingsplan te realiseren. In de ideale situatie is er 37 miljoen nodig om museum het Prinsenhof helemaal toekomstbestendig te maken. Om het verschil van negen miljoen euro te overbruggen worden de mogelijkheden van cofinanciering onderzocht.  

De raad blijft betrokken in het vervolgproces. Zo volgt er een wensen- en bedenkingenronde wanneer het voorlopig ontwerp – inclusief business case – er ligt en is de raad betrokken bij de besluitvorming rond het definitief ontwerp. Uiteindelijk moet het gerenoveerde Prinsenhof eind 2025 opgeleverd worden.