VAK Docenten vragen steun gemeente

Dit item is verlopen op 03-01-2015.
3 december 2014 – Dansdocent Janine Schott heeft namens het docentencollectief van de VAK tijdens de inspreekavond van de raad gevraagd om hulp van de gemeente bij de huisvesting en steun om een betaalbaar cursusaanbod voor kinderen en jongeren na de verzelfstandiging van de VAK in stand te houden.

Schott was een van de vier insprekers die dinsdag 2 december hun zegje deden over de begrotings- en belastingvoorstellen die de raad de komende weken bespreekt. De andere drie insprekers deden dat op persoonlijke titel.

Ruud Smits liet de raads- en commissieleden weten weinig begrip te hebben voor het feit dat de Delftenaren via de hogere belasting- en parkeertarieven de rekening moeten betalen voor de enorme uitgaven die de gemeente heeft gedaan. Smits vroeg zich af of de verantwoordelijken voor de tekorten hoofdelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld en hij stelde de raad voor om te wachten met het vervangen van de Sebastiaansbrug totdat er weer geld is. Eerst sparen en dan pas uitgeven is zijn boodschap.

Züleyha Aytekin stak haar woede over de financiële situatie niet onder stoelen of banken. Ze was boos en hield de raad voor dat de gemeente verkeerd bezig is. Ze verzuchtte dat het nieuwe ziekenhuis en het station niet nodig waren, dat er te veel aan de weg wordt gewerkt en dat ze de Delftse mentaliteit zat is.

Nanneke de Fouw hield een pleidooi om in ieder geval niet te bezuinigen op duurzaamheid, omdat wie dat wel doet later de rekening gepresenteerd krijgt.

De meeste vragen van de raads- en commissieleden werden gesteld aan Janine Schott over het voornemen van het collectief van VAK-docenten om betaalbare cursussen te kunnen blijven aanbieden aan de jeugd van Delft. De docenten werken op dit moment aan een businessplan, maar ze kon nog geen antwoord geven op vragen over hoe lang de docenten financiële ondersteuning nodig denken te hebben als ze buiten de VAK zelfstandig op een andere plek in Delft verder gaan met lesgeven. Die steun is volgens Schott nodig, omdat de lessen anders te duur worden en om de docenten onder een dak bij elkaar te houden, zodat de kinderen in hun vrije tijd kennis kunnen maken met allerlei creatieve lessen. De subsidie van de gemeente aan de VAK stopt over anderhalf jaar.

De fracties praten op 4, 10 en 11 december a.s. in de commissievergaderingen verder over de begrotingsplannen. De gemeenteraad stelt de programmabegroting en de belastingtarieven op donderdag 18 december aanstaande vast.

Pagina opties