Stemhulp MijnStem helpt de kiezer

Dit item is verlopen op 21-03-2018.
21 februari 2018 - De kiezers in Delft kunnen vanaf vandaag de stemhulp MijnStem voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart raadplegen. MijnStem Delft biedt met stellingen over gemeentelijke thema’s snel inzicht in partijstandpunten.

MijnStem Delft

De lokale politieke partijen hebben zichzelf op de stellingen gepositioneerd én hun standpunten aan de kiezer toegelicht.

Gemeentelijke issues

MijnStem is dit jaar in 64 gemeenten beschikbaar. In al die gemeenten heeft MijnStem geïnventariseerd welke thema’s er op lokaal niveau spelen en welke plannen de partijen voor de gemeente hebben.

Met een analyse van partijprogramma’s en in sessies met de politieke partijen is bepaald welke stellingen in de stemhulp komen. Zo doet de stemhulp recht aan de gemeentelijke context. De stellingen in de stemhulp laten vooral zien op welke thema’s de partijen van mening verschillen. Op die manier  weten inwoners wat er te kiezen valt.

Nuancering

MijnStem nodigt kiezers én partijen uit nuancering aan te brengen in hun antwoord, in plaats van alleen eens of oneens aan te klikken. Bij elk van de stellingen bepaalt de invuller met een schuifbalk zijn eigen positie. Door de relatieve afstand tussen de eigen standpunten en die van de partijen te meten, ziet de kiezer met welke partijen hij of zij de meeste overeenstemming heeft. Deze methode levert meer inzicht in de verschillen tussen partijen op.

Platform

De helft van de mensen die gaat stemmen maakt gebruik van een stemhulp. Bij de groep tot 45 jaar is een stemhulp zelfs veruit de populairste manier om informatie te verzamelen over de verkiezingen. Via Nu.nl heeft MijnStem een groot bereik. Dat wordt versterkt door het platform Gemeenteraad.nl, waar alle grote gemeentelijke stemhulpen vanaf vandaag februari te vinden zijn.

Pagina opties