SIDDER-leerlingen debatteren over vuurwerkverbod

Dit item is verlopen op 09-03-2018.
9 februari 2018 – 39 Leerlingen uit de bovenbouw van het Stanislas College hebben op vrijdag 9 februari tijdens Scholieren In De DelftsE Raad (SIDDER)  levendig gedebatteerd over wel of geen algeheel vuurwerkverbod in Delft.

 In de nagespeelde raadsvergadering probeerden de leerlingen zo goed mogelijk de standpunten van de ‘echte’ Delftse fracties naar voren te brengen. Het fictieve voorstel van het college om de raad om een vuurwerkverbod te vragen, kon niet op de steun van de meerderheid rekenen.

Alle voors en tegens werden door de leerlingen uit de kast gehaald. De tegenstanders omschreven het voorstel als te betuttelend, niet leuk voor jongeren die voldoening vinden in het zelf afsteken van vuurwerk, niet te handhaven. De voorstanders wezen op financiële schade, milieuvervuiling  en de gevolgen van vuurwerkletsel.

Wethouder Ferrie Förster verdedigde het voorstel door de ‘fracties’ te wijzen op de verhoogde fijnstofvervuiling en het belang van veiligheid. Hij wees op zijn overleg met minister vrijdagochtend en de toezegging van minister Grapperhaus om eventueel het leger in te zetten in Delft om een algemeen vuurwerkverbod te handhaven. De woorden van de wethouder maakten indruk, maar niet zoveel dat hij de meerderheid wist te overtuigen. Hoewel de wethouder geen steun kreeg voor het voorstel, hoorde hij in de vergadering wel erkenning voor een groot probleem.

Via zes moties probeerden de fracties wel hun eigen draai te geven aan het voorstel. Geen algeheel verbod, stel vuurwerkvrije zones in, straf strenger voor het gebruik van gevaarlijk en illegaal vuurwerk en deel gratis vuurwerkbrillen uit. Ook waren een moties voor een onderzoek naar het draagvlak naar vuurwerkshows, voor verplichte voorlichting over het gebruik van vuurwerk en voor een onderzoek naar hoe vuurwerk minder milieuvervuilend gemaakt kan worden.  

Raadsvoorzitter Aletta Hekker complimenteerde de leerlingen met een ‘prachtig debat’. De driekoppige jury van raadsleden wees Lianne Roerdinkholder aan als beste debater en de vertegenwoordigers van GroenLinks als de ‘best debatterende fractie’.

Pagina opties