SIDDER-leerlingen debatteren over straatintimidatie

Dit item is verlopen op 16-05-2019.
16 april 2019 – 39 Leerlingen uit de bovenbouw van het Stanislas College hebben op maandag 15 april tijdens Scholieren In De DelftsE Raad (SIDDER) onder leiding van locoburgemeester Stephan Brandligt gedebatteerd over het fictieve voorstel om in Delft te onderzoeken of en hoe straatintimidatie aangepakt moet worden.

In de nagespeelde raadsvergadering verdedigden de leerlingen de standpunten van de ‘echte’ Delftse raadsfracties. Het voorstel werd door een nipte meerderheid aangenomen. Alle voors en tegens werden tijdens het debat door de leerlingen uit de kast gehaald.

Verschillende partijen voelden er weinig voor om 50.000 euro uit te trekken voor een onderzoek dat ook al in Rotterdam, Amsterdam en de TU Delft was uitgevoerd. Geen onderzoek, maar direct maatregelen nemen, vonden zij. Een paar amendementen om dat voor elkaar te krijgen, werden door een meerderheid van de leerlingen weggestemd.

Andere partijen wilden wel een onderzoek, maar niet voor zoveel geld. De motie van de fracties van GroenLinks, D66 en PvdA om de helft van het geld te besteden aan de preventie van straatintimidatie kon wel op een meerderheid rekenen. Daarnaast beloofde ‘wethouder’ Sybren van der Velde om voorstellen zoals het omscholen van handhavers, een meldapp en het project Safe Streets mee te nemen in het onderzoek.

De vierkoppige jury van raadsleden wees ‘ChristenUnie-raadslid’ Jasper Bijl aan als beste debater en de ‘SP-raadsleden’ Rianne Riemens, Thijs de Jong en Amy Lin als de best debatterende fractie.

Pagina opties