Raad doet inspiratie op in Amersfoort

Dit item is verlopen op 04-10-2015.
4 september 2015 – Het werkbezoek van de gemeenteraad aan Amersfoort heeft de Delftse raadsleden en in hun kielzog de leden van het college van b en w en de ambtelijke top op vrijdag 4 september nieuwe inzichten en ideeën opgeleverd over hoe een gemeente samen met bewoners uit de financiële malaise kan komen.

Het jaarlijkse werkbezoek van de gemeenteraad stond bol van herkenbare kwesties. Ook Amersfoort kwam eind vorig jaar onder preventief toezicht van de provincie te staan. In tegenstelling tot Delft had Amersfoort een sluitende begroting, maar de manier waarop de gemeente de eindjes aan elkaar had geknoopt, keurde de provincie Utrecht niet goed.

Het Amersfoortse stadsbestuur reageerde aanvankelijk verbaasd en teleurgesteld en stak vervolgens de handen uit de mouwen. Eind juni keurde de provincie de herstelbegroting van Amersfoort goed en werd het toezicht na een half jaar opgeheven.

Op dit moment werkt de Amersfoortse gemeenteraad aan een kerntakendiscussie, waarin samen met de stad gesproken gaat worden over wat de gemeente meer, minder of anders zou moeten doen.

Delft is op zoek naar de oorzaken van de financiële malaise, werkt hard aan een herstelplan en staat net als Amersfoort aan een kerntakendiscussie. In verschillende sessies werden deze onderwerpen door Amersfoortse ambtenaren en raadsleden uitvoerig uit de doeken gedaan.

Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort hield de Delftse bestuurders aan het begin van de dag voor dat ze met optimisme naar de toekomst moeten kijken. “Het wordt ook weer lente. Durf als stad verder te denken. En ook al krijgt u nu geen applaus; er komt een tijd dat de Delftenaren uw dankbaar zullen zijn voor de besluiten die u nu neemt”, aldus Bolsius.

Pagina opties