Partijen komen met alternatieve voorstellen

Dit item is verlopen op 26-11-2009.

26 oktober 2009 - CDA, Stadsbelangen en ChristenUnie-SGP hebben net als in 2008 via een initiatiefvoorstel alternatieve begrotingsvoorstellen ingediend. De partijen zeggen dat ze in deze zware economische tijd kiezen voor zaken waar de bewoners van Delft profijt van hebben en dat ze minder geld willen stoppen in gemeentelijke bureaucratie.

Voor Buitenhof-Noord willen de drie fracties een bedrag van 250.000 euro uittrekken voor maatregelen die op korte termijn een eind maken aan de sociale problemen in de wijk. Dat zou onder meer moeten gebeuren met betere en meer vandaalproof verlichting in de Chopinlaan en de speelveldjes in de HĂ€ndellaan en Schubertlaan. De partijen vinden ook dat de gemeente blijvend moet investeren in leerprojecten waar zowel jongeren als de wijk van profiteren.

Daarnaast zijn ze voor het behoud van de toezichthouders in de speeltuinen en voor extra cameratoezicht bij station Delft Zuid. De drie partijen vinden ook dat er een reserve van 50.000 euro moet komen, waarmee direct kan in onvoorziene situaties kan worden ingegrepen. De naam van deze reserve: SOS, Spoorzoneproject Onvoorziene Situaties.

Andere voorstellen die CDA, Stadsbelangen en CU/SGP presenteren zijn meer fietsstallingsplaatsen, bezuinigingen op het wegenonderhoud ongedaan maken en de beloofde subsidie van 50.000 euro uitkeren aan het Vermeercentrum.

De OZB-lasten willen de drie partijen minder hoog laten stijgen dan het college en ook de bezuiniging van 25.000 euro op het verkiezingsbudget zou teruggedraaid moeten worden.

De alternatieve voorstellen omvatten in totaal een bedrag van ruim 1,1 miljoen euro. Dat bedrag sprokkelen de drie fracties bij elkaar door onder meer bezuinigingen op de gemeentelijke organisatie voor te stellen. Ook Breed Welzijn Delft moet inleveren, net zoals de politieke partijen zelf. CDA, Stadsbelangen en CU/SGP vinden dat de 2000 euro geschrapt kan worden op het totale budget van 50.000 euro voor fractievergoedingen. Het enquĂȘterecht van de raad waarvoor 85.000 euro beschikbaar is, zou volgens de drie partijen, teruggebracht kunnen worden tot 10.000 euro.

De alternatieve voorstellen worden net als de begrotingsvoorstellen van het college in de begrotingsbehandeling van 5 november aanstaande verder besproken door de gemeenteraad.

Pagina opties