... Actueel Delftse raad doet kennis op in Eindhoven

Delftse raad doet kennis op in Eindhoven

2 september 2017 – Raads- en collegeleden uit Delft hebben tijdens het jaarlijkse werkbezoek van de Delftse gemeenteraad op vrijdag 1 september in Eindhoven gehoord, gezien en ervaren wat een enorme herontwikkeling in het spoorzonegebied en de rand van de binnenstad betekent voor een gemeente die is veranderd van industriestad naar kennisagglomeraat.

In de raadszaal van Eindhoven lieten presidium-voorzitter Hans Rozendaal en strategisch adviseur Robbbert de Mug de Delftse politici kennismaken met de Eindhovense gebiedsvisie. Sinds het vertrek van Philips en het faillissement van DAF werd Eindhoven volgens De Mug eind jaren negentig van de vorige eeuw gedwongen tot samenwerking met de regio, kennisinstellingen en het bedrijfsleven.

Samenwerking

Die samenwerking in Brainport City pakte zo goed uit dat de rijksoverheid vorig jaar Eindhoven de status van gaf van Mainport, als een van de drijvende krachten waar de Nederlandse economie op draait. Eindhoven hoopt dat met die status ook rijksgeld naar Zuidoost-Brabant komt, omdat met alle investeringen in de regio een bedrag van circa 3,5 miljard euro is gemoeid.

Burgemeester Marja van Bijsterveldt zei veel te herkennen in de uitdagingen waar Eindhoven voor staat. Het werkbezoek was volgens haar dan ook een uitgelezen moment voor de raad om kennis op te doen van een stad in ontwikkeling.

Helemaal vergelijkbaar zijn Delft en Eindhoven niet. Delft is met een bevolking van ruim 100.000 tweemaal zo klein als Eindhoven en de TU Delft is met circa 22.000 studenten ruim tweemaal zo groot als de TU Eindhoven.

Innovatiekracht

Waar Philips vroeger het leven van de Eindhovenaren domineerde, zijn het nu vooral startups en het midden- en kleinbedrijf waar de economie van de stadsregio op draait. Bij de TU Eindhoven kregen de Delftse raads- en collegeleden van Clément Goossens en Bert-Jan Woertman te horen welke rol de technische universiteit speelt in de innovatiekracht van de stad. De TU Eindhoven werkt nauw samen met het bedrijfsleven en vice versa.

Een deel van die bedrijvigheid speelt zich af in het ontwikkelingsgebied Strijp S. Dat is een terrein van 27 hectare, midden in de stad, waar monumentale Philips-gebouwen nu worden getransformeerd tot woon- en werkplekken voor kenniswerkers en innovatieve bedrijven die net als Philips ooit een bijdrage leveren aan ontwikkelingen in de mediatechnologie.