Commissie tevreden over huisvestingsplan scholen

13 november 2020 – In de oordeelsvormende vergadering hebben op donderdag 12 november alle fracties in de commissie Sociaal Domein en Wonen positief gereageerd op het voorstel Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2020-2036.

De gemeente Delft werkte al langer met dergelijke huisvestingsplannen, die om de vier jaar samen met de schoolbesturen voor elke onderwijsvorm afzonderlijk werden opgesteld en uitgevoerd. In het nieuwe plan is toegewerkt naar een integrale visie voor het primair, voortgezet, speciaal en bewegingsonderwijs. Voor de periode tot en met 2023 zijn de bouwplannen voor drie schoolgebouwen en een sportzaal voor vier scholen definitief. Hiervoor is in de meerjarenbegroting die de raad vorige week heeft vastgesteld een bedrag van 40,5 miljoen euro gereserveerd.

Voor de vier jaar daarna is nog geen geld in de begroting opgenomen. Het college heeft voor de periode 2024 – 2027 drie schoolgebouwen en een sportzaal en een sporthal voor vijf scholen op de planning staan. Het gaat om een investering van 64 miljoen euro en dat hoge bedrag riep vragen op bij de fracties van PvdA, Groep Stoelinga, D66, SP en Onafhankelijk Delft. De fracties wilden van wethouder Hatte van der Woude vooral weten waar de gemeente dat geld vandaan wil halen.

Lobby

De wethouder beaamde dat er na 2023 een grote financiële meerjarige ambitie ligt en dat dat ook geldt voor andere plannen van de gemeente. De raad bepaalt het budget, waarmee die plannen gerealiseerd kunnen worden. Tegelijkertijd is de gemeente wettelijk verplicht om voor goede onderwijshuisvesting te zorgen. De wethouder wees erop dat de bekostiging door het rijk al lange tijd niet op orde is en dat de gemeente al een tijd meer bijlegt dan wat ze krijgt. Wethouder Van der Woude zei dat Delft daarom de lobby steunt van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om meer rijksgeld voor de bouw van scholen te krijgen.

STIP wees op de gemeente Breda waar een corporatie van scholen zelf zorgt voor de uitvoering van bouw- en renovatieplannen voor de schoolgebouwen. Delft zou die manier van werken volgens STIP eens moeten onderzoeken, omdat het wellicht een oplossing kan zijn voor het vinden van mede-investeerders in de schoolgebouwen. Wethouder Van der Woude zegde toe dat te willen gaan onderzoeken. Ze beloofde tevens de wens van het CDA voor meer voorzieningen in scholen waar muziek- en cultuuronderwijs kan worden gegeven onder de aandacht te brengen van de schoolbesturen. De wethouder voegde daar wel aan toe dat de scholen zelf verantwoordelijk zijn voor de invulling van de gebouwen. Sommige scholen kiezen ervoor om verbinding met de wijk te zoeken. Daar was naast het CDA ook de ChristenUnie tevreden over. De SP zei het bijzonder te vinden om zoveel handen op een buik te zien. Het voorstel is door de commissie dan ook als hamerstuk toegevoegd aan de agenda van de raadsvergadering op donderdag 19 november.

Arrangement

In diezelfde raadsvergadering wordt ook het voorstel Toevoegen tijdelijke voorziening ‘Uitvoering financieel arrangement’ aan verordening materiële financiële gelijkstelling Delft 2014 als hamerstuk vastgesteld.

Buitenhof

De commissie stond uitgebreid stil bij de brief van het college over het beleidsprogramma Kansen voor Buitenhof. In de brief blikt het college terug op de resultaten in 2019 en de acties die voor dit jaar op het programma staan. De fracties deelden hun tevredenheid met wethouder Van der Woude over de extra aandacht die de Buitenhof nog steeds krijgt.

STIP zei de plannen voor projecten in de openbare ruimte te steunen, omdat die een gunstige invloed hebben op de woonbeleving. Ook de inzet van buurtsportcoaches vindt STIP nog steeds belangrijk. Het CDA noemde eveneens de buurtsportcoaches, maar die fractie vindt dat niet alle problemen met sporten opgelost kunnen worden. Muziek en cultuur kunnen jongeren volgens het CDA ook een duwtje in de rug geven.

Werkloosheid

Als zorgpunt noemde STIP en ook diverse andere fracties, waaronder de ChristenUnie en PvdA, de relatief hoge werkloosheid in de wijk. Werkse! probeert (risico)jongeren in de wijk via het Werkgeversservicepunt Delft aan een baan te helpen. In 2019 werden op die manier 19 van de 45 jongeren in beeld waren naar werk bemiddeld. Voor 16 jongeren wordt nog naar een baan gezocht. De wethouder beloofde onder meer de fracties van het CDA en PvdA te onderzoeken waarom zes jongeren als niet-bemiddelbaar werden beschouwd.

Wat de PvdA betreft, verdient de aanpak structurele steun van de gemeente. Ook GroenLinks vroeg zich hardop af waarom de gemeente dit project slechts incidenteel financiert. Volgens de VVD valt er qua woningaanbod in de Buitenhof nog veel te verbeteren. Er moeten volgens die fractie meer middeldure- en dure huizen worden gebouwd. De SP gelooft niet dat met de vele initiatieven in de wijk de fundamentele problemen worden opgelost. De situatie van mensen met lage inkomens in slechte woningen kan volgens de SP alleen veranderen door wijkvernieuwing.

Buurtscore

Dat de buurtscore van een 5,3 naar een 5,4 is gegaan en de ambitie op 5,5 is staat, werd ook door nogal wat fracties opgemerkt. De ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, D66 en Onafhankelijk Delft noemde het streefgetal aan de magere kant. Van D66 mag de lat hoger worden gelegd. Wethouder Van der Woude wees erop dat de buurtscore de optelsom is van met name fysieke ontwikkelingen in de wijk en dat er de afgelopen jaren op dat gebied nog niet zoveel is veranderd. Groep Stoelinga zei dat er sinds 2016 flinke stappen zijn gezet en dat de gemeente op de goede weg is.   

GroenLinks wees ook op het afvalprobleem in de wijk en miste in de acties voor dit jaar een plan om dat aan te pakken. Ook D66 kwam met een lijstje verbeteringen die de fractie graag gerealiseerd zou zien in de wijk. Daarbij noemde D66 het tegengaan van verrommeling, talentontwikkeling en het bijstellen van de buurtscore van een 5,5 naar een 6. Volgens D66 kunnen er met kleine quick wins zoals het plaatsen van broodbakken in de wijk en fietsrekken bij de flats grote stappen worden gemaakt. D66 nodigde de andere fracties uit om samen te kijken naar mogelijke andere maatregelen, waarmee snel winst in de wijk kan worden geboekt. Als dat leidt tot een motie komt dit onderwerp terug in de raadsvergadering op donderdag 19 november.