Commissie stelt vragen over gifgrond

Dit item is verlopen op 20-09-2010.

20 augustus 2010 – Wethouder Saskia Bolten heeft donderdag 20 augustus in de vergadering van de commissie Algemeen begrip getoond voor de acht gezinnen aan de Scheepmakerij die afgelopen weekeinde per brief werden geïnformeerd over hun vervuilde achtertuin. De commissieleden kregen de kans om vragen te stellen over de kwestie die landelijk veel aandacht trok.

“Bij zo’n brief zou bij mij de schrik er ook inzitten”, aldus wethouder Bolten, die uitvoerig in ging op de vragen uit de commissie. De VVD wilde onder meer weten hoe zeker het was dat er geen Pcb’s onder de huizen of in de kruipruimten liggen en op welke feiten de wethouder baseerde dat er geen gezondheidsrisico’s voor de bewoners zijn.

Bolten legde uit dat de grond onder de acht woningen ook is vervuild. Omdat er op de grond gebouwd is, is er geen risico. Dat is er alleen wanneer de bewoners een moestuin zouden hebben met daarin knollen die ze dagelijks eten. De druiven die in de buurt worden gekweekt zijn niet gevaarlijk en het zand is niet gevaarlijk.

Net als de VVD vroegen ook SP en D66 zich af hoe het met andere plekken in de stad zit. Wethouder Bolten deelde mee dat er een soortgelijke vervuiling is gevonden in de Spoorzone, op Röntgenweg 1. Ook daar is geen moestuin te bekennen. “Die vervuiling nemen we mee in de ontwikkeling van het Spoorzonegebied”, zei Bolten.

De wethouder legde ook uit dat de juridische term ‘spoedeisend’, in de praktijk minder spoedeisend is dan de brief doet vermoeden. “Omdat er geen sprake is van een levensbedreigende situatie kan de grond tot november blijven liggen. We moeten snel saneren, maar spoedeisend betekent in dit geval niet meteen. We wachten juist om de zomer van de bewoners niet te verpesten”, legde de wethouder uit aan de commissie.

Aad Meuleman van Stadsbelangen was niet tevreden over de manier, waarop de gemeenteraad was ingelicht. De raad ontving afgelopen maandagavond een persbericht terwijl het nieuws al bekend was. “We wilden eerst de bewoners informeren. Dat hebben we gedaan. De journalistiek werkt snel. De publiciteit nam een vlucht die we niet hadden voorzien”, aldus Bolten.

De fractie van Stadsbelangen had liever gezien dat raad en bewoners tegelijk een brief hadden ontvangen. D66 daarentegen vond het goed dat eerst aan de bewoners was gedacht. Inmiddels heeft de gemeente persoonlijke gesprekken met iedereen aan de Scheepmakerij gevoerd over de sanering van de grond en de mogelijke risico’s. Aanstaande dinsdag is er een bewonersavond in de buurt.

Pagina opties